Прокуратурата проверява нискобюджетните магазини и некоректните търговци

OFFNews Последна промяна на 25 март 2020 в 17:36 9906 0

Софийска градска прокуратура започва проверки на търговци и производители за некоректни пратки, както и на нискобюджетни магазини от типа "Магазин за един лев" в София. 

Прокуратурата е възложила проверка, за да пресече практиката на некоректни търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа.

Това се налага заради проверка на МВР, при която е бил установен опасен за здравето на хората антибактериален дезинфектант. Посоченото на етикета не отговаряло на неговото съдържание. Веществото било изготвено от фирма в София, като смесването на различни активни съставки било в произволно избрани съчетания и без спазване на каквито и да било технологични норми за концентрация.

Това го прави опасно, както за живота, така и за здравето на хората, които биха го употребили.

Епидемията и въведеното извънредно положение са довели до изчерпване на дезинфектанти от пазара, а също така и на средства за защита – предпазни маски, ръкавици, очила. Наложилото се затваряне на националните граници, както и външни и вътрешни такива на Европейския съюз, затруднило тяхното внасяне от други страни. 

Заради това се налага и проверка, която ще обхване и нискобюджетни магазини от типа „Магазин за един лев“ на територията на София.

През последните седмици се наблюдава предлагане и на предпазни маски без обозначен производител, срок на годност, степен на биологическа активна защита, указание за еднократна или многократна употреба, страна на произход, технически характеристики на продукта, сертификати за стандартизация.

Същото се отнася и за предлаганите на пазара ръкавици, като често на кутиите липсва маркировка за срока на годност, предназначение – за технически, медицински или за други специализирани дейности.

Проверката ще бъде извършена на случаен принцип по предварително съставен списък на търговски обекти на територията на София от Комисията за защита на потребителите, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор – Главна дирекция „Надзор на пазара“ - Регионален отдел НП Югозападна България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови