Поискаха отвод на съдията по колективния иск за мръсния въздух в София

OFFNews 12 септември 2017 в 16:26 11181 0

Завелите през пролетта колективни искове срещу Столичната община заради бездействието ѝ при отчетените високи нива на замърсяване на въздуха в София, днес внесоха и молба за отвод на съдия Богдана Желявска, на която е разпределено делото.

„От името на представителите на колектива, внесли за разглеждане обективно съединените колективни искове по гр.д. № 6614/17 на I-3 с-в СГС, отправям до Вас искане за отвод на основание чл.22, ал.1, т.6 ГПК, тъй като имаме сериозни съмнения във Вашата безпристрастност. Необоснованото забавяне на допускането на процесното дело говори за това, че вероятно умишлено забавяте разглеждането му, което е във вреда на интереса на колектива. А ние сме длъжни да го защитим.“, се посочва в молбата за отвод.

На 29 май 2017 г. няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в "Група за чист въздух", заведоха колективни искове срещу Столичната община. Колективните искове са подписани от "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2" и Център за независим живот и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Това са първите колективни искове, защитаващи интереса на живеещите в София, които целят да потърсят отговорност от Столична община за неправомерното й бездействие по отношение на чистотата на въздуха в най-големия град на България.
Колективните искове са нова реалност за българското право, те стават факт с влизането в сила на новия Граждански процесуален кодекс през 2008 година. Това, което е специфично за тях е, че те се водят от името на колектив – група граждани, които целят да се защити техния общ, колективен интерес, стоящ над и отвъд индивидуалните им права. Такъв общ интерес е правото на всички живеещи и работещи в София на здравословна и безопасна околна среда, ключова част от която е въздухът, който се диша.

Опитът на българския съд с колективни искове е много беден. Основната част от успешните колективни искове са тези, които са заведени от Комисията за защита на потребителите срещу търговци за нарушения на Закона за защита на потребителите. Частни лица и организации много рядко успяват да формулират колективни претенции, които са годни да се допуснат за разглеждане пред съд, защото все още не се разбира какво точно представляват тези искове и защо се водят.
Подобен колективен иск за мръсния въздух в Пловдив бе отхвърлен като неоснователен от Апелативния съд във Велико Търново през февруари тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови