Одобриха проф. Евгени Танчев за генерален адвокат в Люксембург

OFFNews 20 юли 2016 в 10:54 3041 0

Одобриха проф. Евгени Танчев за генерален адвокат в Люксембург

Кандидатурата на проф. Евгени Танчев за генерален адвокат в съда в Страсбург е одобрена от специален комитет, съставен от бивши членове на Съда на Европейския съюз. Той беше предложен за поста от правосъдния министър Екатерина Захариева и от министъра на външните работи Даниел Митов. 

Танев е бивш конституционен съдия и бивш председател на съда в периода 2009-2012 г. От 2006 г. досега е член на Венецианската комисия към Съвета на Европа за демокрация чрез право, а през периода 2013-2015 г. е неин вицепрезидент. Председател е на Обединения комитет за конституционно правосъдие на Венецианската комисия и член на бюрото на Комисията за демокрация чрез право и на секретариата на Световната конференция за конституционно правосъдие. Член е на Консултативния конституционен съвет към Омбудсмана на Република България.

В становището на комитета се посочва, че Танчев има сериозен юридически опит. "Паралелно с функциите си на преподавател проф. Танчев е упражнявал и професията си на юридически съветник в продължение на 6 година в Народното събрание на Република България, което по същото време е приело и Конституцията на Република България. Бил е съветник и на Президента на Република България, и на омбудсмана. Отделно, кандидатът е упражнявал в продължение на 9 години функциите на съдия в Конституционния съд на РБ, който е председателствал за период от 3 години. Проф. Танчев е член на Венецианската комисия от 10 години, на която е бил вицепрезидент в продължение на 2 години, и на която от 2015 г. председателства Смесения съвет по конституционно правосъдие", се казва в становището на комитета, цитирано от "Правен свят". 

Според членовете на комитета българският кандидат притежава умения за работа в международна среда, в която са представени различни правни традиции, което е видно от неговото участие в множество международни конференции и асоциация, както и от дейността му на преподавател в чужбина.

Генералните адвокати на Съда на СЕ се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите членки за срок от 6 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков