Съдът освободи тв продуцента Нико Тупарев, няма данни за престъпление (обновена, видео)

Прокурор по делото бе станалият известен около разследването "Осемте джуджета" Димитър Франтишек Петров

Мая Младенова 28 юни 2024 в 15:15 6813 0

Телевизионният продуцент Нико Тупарев

Снимка OFFNews

Нико Тупарев с адвоката си непосредствено преди да бъде задържан.

Софийският градски съд освободи без мярка известния телевизионен продуцент Никола Тупарев, който бе задържан вчера. Според СГС няма данни за престъпление, а сумата, която според прокуратурата е присвоил, е всъщност изплатена печалба (дивидент). 

Решението на съда бе взето близо час след началото на заседанието - около 16:30 ч. То не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок. 

Според защитата на Тупарев той е жертва на опит за присвояване на дружество от две групи. Негов адвокат сравни случая с този на Илия Златанов от разследването "Осемте джуджета". По думите на  адв. Атанас Черногорски почеркът е на групите около Петьо Еврото и Нотариуса. Прокурор по делото бе станалият известен около разследването "Осемте джуджета" Димитър Франтишек Петров.

По-рано днес Софийската градска прокуратура излезе с подробности за задържането и обвинението на Тупарев. Според съобщението на държавното обвинение той е присвоил 1 441 000 лв. от сметката на дружество, в което е съдружник. Днес съдът счете, че това е изплатен дивидент и че дивидент е изплащан и на жалващият се съдружник Александър Тошев, затова не може да се счете, че става въпрос за присвояване. Освен това, счете съдията, подкрепяйки тезата на защитата, Тупарев е съдружник, не длъжностно лице, и в този смисъл не попада в обсега на членовете от НК, по които прокуратурата му повдига обвинение.

В 15:30 ч. днес Софийският градски съд гледа внесената от СГП молба за задържане под стража на продуцента. Тупарев бе въведен в съдебната зала с белезници и придружен от трима адвокати.

Прави впечатление времевото съвпадение на действията на държавните институции срещу продуцента. През май Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва дело срещу него, а месец по-късно той е задържан по сигнала до СГП. И в двата казуса става въпрос за събития, случили се преди поне четири години.

По време на заседанието прокурорът от СГП поиска продуцентът да бъде задържан под стража, а неговите адвокати настояха Тупарев да бъде освободен. 

Продуцентът не направи изявление пред съда, заяви единствено, че иска да бъде оставен без мярка и се придържа към казаното от своите адвокати.

Той беше задържан в късния следобед в четвъртък

Досъдебното производство срещу него е образувано през май 2024 г. с постановление на прокурор и се води от Главна дирекция „Национална полиция" под ръководството и надзора на СГП.

Обвинението спрямо него е за това, че в периода от 11 март 2020 г. до 16 септември 2020 г., в София, в качеството си на съдружник в търговско дружество, на който е възложена работа, свързана с пазене и управление на имущество на дружеството, е присвоил пари – собственост на дружеството, в размер общо на 1 441 000 лв.

На 11 март 2020 г., на 1 април 2020 г. и на 16 септември 2020 г. Тупарев наредил превод от сметки на търговското дружество в две банки към собствената си банкова сметка в една от тези две банки без да е взето решение от Общото събрание на съдружниците на дружеството за разпределяне на печалба от дейността му.

Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, допълват от Софийската градска прокуратура. Затова и настояват Тупарев да остане под стража.

Преди седмици Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува срещу Тупарев и негови съдружници дело по сигнал на техен бизнес партньор за отклоняване на печалби от основната продуцентска фирма на Тупарев към по-малки фирми с цел несподеляне на печалбата със засегнатия партньор.

Нико Тупарев е продуцент на едни от най-популярните телевизионни предавания. През годините с екипа си е правил продукции като "Стани богат", "Биг брадър", "Игри на волята".

И в двата казуса жалващият се бизнес партньор е Александър Тошев - дългогодишен съдружник и по информация на OFFNews роднина на Никола Тупарев. Тошев е известен с прякора Джони Каскета и има бизнеси в различни сфери. 

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов