Изборите във Франция с рекордна активност - над 67%

OFFNews 30 юни 2024 в 19:47 4915 3

избори

Снимка БТА/АП

Предсрочни парламентарни избори във Франция

Избирателната активност на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция според прогнозни оценки на социологическия институт Ипсос би трябвало да е около 67,5 процента, предаде Франс прес.

Ипсос се базира на развитието на избирателната активност през целия изборен ден. Към 17 ч. местно време тя беше 59,39 процента, което е с 20 процентни пункта повече спрямо тази към същия час на първия тур на парламентарните избори през юни 2022 г., обяви по-рано днес френското вътрешно министерство.

Това е също най-високата избирателна активност от първия тур на парламентарните избори през 1978 г. с изключение на вота през 1986 г., но който тогава се провеждаше по пропорционална система само в един тур.

По-рано днес президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит гласуваха в избирателна секция в Туке, в департамента Па дьо Кале.

Гласува и Марин Льо Пен, лидерката на "Национален сбор" (НС). Тя пусна бюлетината си в избирателна секция в Енен Бомон също в Па дьо Кале. Другият лидер на НС Жордан Бардела гласува в Гаш в департамента О дьо Сен.

Макрон свика предсрочни парламентарни избори след поражението на евровота на неговата центристка коалиция. Наблюдатели предупредиха, че френският президент излага на голям риск втория си президентски мандат, ако се потвърдят прогнозите, че ще победи крайната десница "Национален сбор".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -400

    3

    781000

    01.07 2024 в 07:20

    За резултатите нещо ???

    11524

    2

    Танас

    30.06 2024 в 21:40

    Да видим ние какви ще ги ядем в четвъртък. Фараж нещо много се е възпалил. Тук десни май нема да прокопсат, особено след 14 години на влаС...

    60

    1

    Far Rider

    30.06 2024 в 21:19

    Току-що френската национална телевизия TF1 обяви победата на Мари Льо Пен и в момента тя говори пред камерите. Съюзът на партиите подкрепящи Макрон е трета сила. Не е дори втора Това е втората държава в ЕС в която десните партии побеждават. С новият си министър-председател Франция ще промени курса си. Макрон (ако остане президент) ще има сериозни проблеми с парламанта!.
     
    X

    Сръбският филм за България - истини и лъжи