Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

От преводач на Борисов на среща с Ердоган до разследван за пране на пари: Кой е Бейзат Яхя?

Яхя е обвинен от прокуратурата в пране на пари, далавери с държавни имоти, нелегален износ на пари в Турция. Делото обаче цикли

OFFNews 27 юни 2024 в 19:44 6232 2

Бейзат Яхя и Бойко Борисов.

Снимка Интернет

Приятелство: Бейзат Яхя и Бойко Борисов.

От пране на пари, сделки с държавни имоти на занижени цени, придобиване на имоти чрез "тежко умишлено престъпление" до издаване на разрешителни за сеч на гори на вериги от свързани юридически лица, както и нелегален износ на пари в Турция.

Това са само част от обвиненията, за които Варненската окръжна прокуратура е събрала доказателство в хода на разследване срещу Бейзат Яхя, предоставени от държавното обвинение на сайта "За истината" по Закона за достъп до обществена информация. Но досъдебното производство срещу него е спряно вече седем месеца заради поискана и непредоставена правна помощ от Турция. 

Допреди няколко години Бейзат Яхя е сред една от ненай-известните на обществеността, но изключително влиятелни политически фигури в Североизтока. Дълго време председател на общинския съвет във Венец – една от крепостите на ДПС в Шуменско, и местен лидер на партията, в продължение на над 10 г. – до май 2021 г., Бейзат Яхя беше председател на борда на директорите на Североизточното държавно предприятие, което управлява горския фонд на няколко области.

Познат е и като бивш директор на ловното стопанство „Паламара" – една от известните някога ловни резиденции на комунистическия лидер Тодор Живков и обкръжението му, но и спрягана като любима на вече бившия премиер Бойко Борисов.

За приятелството между двамата в района се носят легенди. Не е легенда обаче, че при една от срещите си с президента на Турция Реджеп Ердоган Борисов лично викнал Бейзат Яхя да му превежда.

Като резултат от приятелството между двамата се сочеше и фактът, че синът на Яхя - Илтер Бейзатов, беше включен в националното ръководство на ГЕРБ, както и на избираемо място в депутатската листа в региона. В продължение на три парламентарни избора Илтер Бейзатов беше и шампионът по преференции в региона.

По времето, когато Бейзат Яхя е бил шеф на горското предприятие, дружеството сключва договор за съвместна дейност с една от компаниите на бащата на бившия шеф на Лукойл в България Владимир Златев – Васил Златев. Договорът, според резултат на проверка на Александър Дунчев – бивш директор на Агенцията по горите, през есента на 2022 г., се оказал неизгоден.

Една от причините за това, посочена тогава от платформата „За истината", са няколко сигнала за продажба на имоти от ловното стопанство "Паламара" към близки до Бейзат Яхя фирми. Последвала проверка по един от тях от Антикорупционната комисия за конфликт на интереси, но данни за нарушения не били намерени.

Месеци преди проверката на Дунчев политическото влияние на Бейзат Яхя започва да се пропуква.

Полицейски акции и претърсвания в поредица негови имоти доведоха до там, че прокуратурата образува досъдебно производство за пране на пари.

По информация от полицията в Шумен от февруари 2022 г. в дома на Бейзат Яхя в с. Венец в негово присъствие са били намерени повече от 100 документа за собственост на недвижими имоти, документи за парични кредити, банкови извлечения, преводни нареждания, няколко дългоцевни огнестрелни оръжия, пистолет "Глок" и множество боеприпаси. Иззети са били и документи, свързани с продажба на държавни имоти.

Започналото разследване беше удължавано няколко пъти, докато през есента на 2022 г. беше изпратено в София по разпореждане на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. През цялото време от държавното обвинение запазиха мълчание.

В началото на 2023 г. разследването беше прекратено от Окръжната прокуратура в Шумен.

Като аргумент за прекратяване на делото от прокуратурата в Шумен посочиха, че разследването, което се е водело от Националната следствена служба, е дошло в Шумен от София с мнение за прекратяване. Докато траеше разследването, Яхя беше в Турция.

Изненадващо обаче, само месеци след това – през май миналата година, досъдебното производство за пране на пари изненадващо бе възобновено и възложено на Окръжната прокуратура във Варна.

Делото обаче е спряно в очакване на правна помощ от Турция. Това става ясно от отговори на въпроси, съобщи „За истината", като се позова на отговори на Варненската окръжна прокуратура.

Пълният отговор на държавното обвинение, цитиран от „За истината", гласи следното:

„Окръжна прокуратура – Варна осъществява ръководство и надзор по досъдебно производство № 39 от 2022 г., водено за извършено престъпление по чл. 253, ал. 4, във връзка с ал. 1 от НК /за пране на пари, б.р./. Образувано е на 28 януари 2022 г. за престъпление по чл 253 за това, че в периода от 2015 г. до 2021 г. в Шумен са извършени финансови операции и сделки с имущество, прикриване на произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имуществото, за което (разследваното лице) знае, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление.

В хода на разследването са събрани гласни и писмени доказателства за това, че в периода 2015 – 2021 г., докато лицето Бейзат Садът Яхя заема висша държавна длъжност – председател на Управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, са били извършвани разпоредителни сделки с държавни имоти на занижени цени и са сключвани неизгодни за държавното предприятие договори за съвместна дейност и за наем на помещения.

Предприятието управлява значителни държавни горски територии в 4 областни – Шумен, Варна, Добрич и Търговище. При проверка на извършените продажби на активи на предприятието е констатирано, че купувачите на значителни по площ поземлени парцели и административни сгради, както и управляващите на фирми, с които са сключвани договори за съвместна дейност или са издавани разрешителни за сеч, са в различна степен свързани с Бейзат Садък Яха.

Обстоятелството, че дори след продажбата на част от сградите, те продължават да се ползват от Бейзат Яхя, доказва, че сделките са фиктивни и са използвани подставени лица, които дори нямат финансови възможности за закупуването им. Събрани са доказателства, че Бейзат Яхя лично им е предоставял необходимите средства за купуването на имотите под формата на заеми.

След като през месец юли 2021 г. Бейзат Яхя е сменен като председател на УС на Североизточното държавно предприятие, голяма част от тези имоти са препродадени на трети лица, като са налице данни, че парите от продажбите им са били изнесени нелегално от Бейзат Яхя в Република Турция, където той пребивава значителни периоди от време от този момент нататък. Парите са депозирани в турски банки.

От разпити на жена, с която Бейзат Яхя съжителства в Турция от 2021 до 2023 г., както и от събраните писмени документи е видно, че през 2021 г. той е купил имот в Истанбул на значителна стойност.

Бейзат Яхя сочи друг адрес на жилище също в Истанбул, купено с цел придобиване на турско гражданство .

С оглед изложеното и необходимостта от доказване участието на Бейзат Яхя в престъпление по чл. 253 от НК, започнало на територията на Република България и продължавано на територията на Република Турция, е било изготвено предложение до отдел „Международен" на Върховната касационна прокуратура за изготвяне на молба за правна помощ до турските компетентни власти.

С писмо от 7 ноември 2023 г. Окръжна прокуратура – Варна е била писмено уведомена, че молбата за правна помощ е изпратена до Република Турция.

Този факт, както и обстоятелството, че изпълнението на молбата би предопределила и последващите процесуално-следствени действия по наказателното производство, налага спирането на делото до получаване на отговора от турските компетентни власти.

Предвид гореизложеното Окръжна прокуратура – Варна спира досъдебното производство, до получаване на отговора на изпратената международна правна помощ."

Отговор на искането за правна помощ от Турция се чака вече седем месеца.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1246

    2

    БотоксПутю

    28.06 2024 в 07:42

    И на този ли ще му плащаме обезщетение за нанесени морални щети след няколко години. Прокуратурата чакала хабер от Турция, т.е. от умрял писмо.

    875

    1

    Constanza

    27.06 2024 в 23:25

    Значи този с нищо незабележителен човечец е ощетил толкова много държавата, не искам да си мисля първият му приятел колко кожи ни е одрал.