Как демократите могат да заменят Байдън преди ноември

OFFNews 30 юни 2024 в 12:52 3301 2

Джил и Джо Байдън

Снимка Getty Images

Джил и Джо Байдън след дебата в Атланта в четвъртък.

След катастрофалното представяне на президента Джо Байдън на дебата с бившия президент Доналд Тръмп в четвъртък, много негови съпартийци открито поставиха въпроса дали той трябва да бъде заменен като кандидат за изборите през ноември 2024 г.

Каква е процедурата за това - обяснява Илейн Камарк, старши сътрудник в мозъчния тръст Brookings Institution, член на Националния комитет на Демократическата партия (DNC) и автор на книгата "Първична политика" за процеса на номиниране на президентските кандидати.

Без План Б

Досега демократическата партия на практика нямаше План Б и не предвиждаше замяна на кандидата си, обяснява Камарк пред Ройтерс. Нещо повече - кандидатурата на Джо Байдън бе издигната без на практика никаква конкуренция. Официалното издигане на номинацията му е планирано за август, така че теоретично има възможност за смяна. Сценариите за това са няколко: Байдън сам да реши да се оттегли преди официалната номинация; срещу него могат да се изправят други кандидати, които да спечелят неговите поддръжници сред делегатите; Байдън да се оттегли след конгреса на демократите в Чикаго през август.

Какво следва

В момента процесът до голяма степен зависи от Байдън. Той може да се съгласи да се оттегли или да се изправи срещу претендент, който ще се опита да го принуди да го направи. Досега Байдън не е показал признаци, че иска да се оттегли, а никой от опонентите му не го е предизвикал директно. Някои от основните му потенциални заместници - вицепрезидентът Камала Харис и губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм - се изказаха в негова защита след дебата.

Ако сам се оттегли...

През последните няколко месеца Байдън събра подкрепа на близо 4000 делегати на Демократическата партия, като спечели първичните избори в американските щати и територии. Тези делегати обикновено биха гласували за него, но правилата не ги задължават или принуждават да го направят; делегатите могат да гласуват по съвест, което означава, че могат да дадат гласа си за някой друг. Ако Байдън "освободи" делегатите си, като се оттегли, може да се стигне до съревнование между други кандидати на Демократическата партия за номинация, пояснява Илейн Камарк.

Кой би го заменил

Няма очевиден номер едно, но няколко са силните потенциални кандидати. Според Камарк вицепрезидентът Харис почти сигурно би била начело на списъка, но в същото време социологически проучвания не ѝ дават силни резултати. Като вицепрезидент Харис наследява президента начело на Белия дом в случай на неговата смърт или друго форсмажорно събитие. Но тя не наследява позициите му в партията, респ. номинацията за президент.

Губернаторът на Калифорния Нюсъм, губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър, губернаторът на Кентъки Анди Бешир и губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкер бяха споменати като възможни заместници, но те са поддръжници на Байдън и работят за неговия щаб.

Как ще бъде избран кандидатът

Кандидатите ще трябва да получат подкрепа от 600 делегати на конгреса, за да бъдат номинирани. Очаква се през 2024 г. да има около 4672 делегати, включително 3933 редовни делегати и 739 автоматични или суперделегати. Ако никой не получи мнозинство от делегатите, ще се проведе "конгрес с посредници", в който делегатите действат като свободни агенти и преговарят с ръководството на партията, за да излъчат кандидат.

Установяват се правила и се провежда поименно гласуване за имената, които са номинирани. Може да са необходими няколко кръга на гласуване, за да може някой да получи мнозинство и да бъде номиниран. Последният конгрес с посредници, на който демократите не успяват да издигнат кандидат на първо гласуване, е през 1952 г., обяснява специалистът.

Ако Байдън се оттегли след конгреса...

435-те членове на Националния комитет на Демократическата партия (DNC) ще изберат нов кандидат. Тези 435 демократи са разделени поравно между мъже и жени, както и между различни избирателни групи, включително лидери на работнически организации, представители на ЛГБТК и расови малцинства. От общия брой 75 се назначават по право от председателя, а останалите се избират в съответните щати.

DNC вероятно ще проведе заседанието си във Вашингтон и гласовете ще бъдат преброени там. Ако гласуването се случи много близо до изборния ден на 5 ноември, когато не е възможно да се проведе лично, тогава то вероятно ще бъде виртуално, пояснява "Ройтерс".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    60

    2

    Far Rider

    30.06 2024 в 21:33

    Няма как да заменят Байдън. Просто той и Тръмп са част от кризата на евроатлантическата политика. Тя започна още с Обама. Грешни решения по основни политиически и икономически проблеми. Тръмп задълбочи кризата. Байдън я доведе до още по-тежки последствия. В ЕС ситуацията е същата. Избират социалисти за ръководни постове, половинчати и погрешни решения, загриженост за щастието на кокошките и незаинтересованост за гражданите, нормативи и решение срещу икономическата логика! От Педро Санчес до Макрон е все поредица от грешки. Добавете и дезориентираният Шолц.

    22553

    1

    dolivo

    30.06 2024 в 13:16

    ако не се оттегли...
     
    X

    Сръбският филм за България - истини и лъжи