Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагий на гроба на патриарх Неофит

OFFNews 30 юни 2024 в 13:45 1443 0

Вселенският патриарх Вартоломей

Снимка БГНЕС

Вселенският Патриарх прочете молитва в храма "Св. Неделя" в София.

Вселенският патриарх Вартоломей, който пристигна снощи у нас за интронизацията на новия български патриарх, бе посрещнат в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя".

Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие с призив за молитва към Бога на всички присъстващи. За службата пристигна и Симеон Сакскобургготски заедно с престононаследника княз Борис, предаде БТА.

След причастието с хляб и вино, Вселенският патриарх Вартоломей целуна Христовия кръст и прочете молитва към всички присъстващи в храма и към целия българския народ. След това Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагий на гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит под южната колонада на митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя". Присъстващи представители на поместните православни църкви, представители на католицизма у нас, миряни, сред които Симеон Сакскобургготски и неговият внук Борис, отдадоха почит на Негово Светейшество български патриарх Неофит, като изляха вино - част от ритуала за почитане паметта на покойния.

Вартоломей I е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

След избора на нов патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сръбският филм за България - истини и лъжи