Британското правителство предупреди за руска намеса в предстоящите избори

OFFNews 30 юни 2024 в 16:10 1385 1

Оливър Даудън

Снимка БТА/АП

Британският вицепремиер Оливър Даудън

Британският вицепремиер Оливър Даудън предупреди днес за риска от руска намеса в кампанията за парламентарните избори във Великобритания на 4 юли, след като австралийска медия разкри координирана дейност от този род във "Фейсбук", предаде Франс прес.

"При всички избори съществува заплаха, и наистина я виждаме при тези избори, от враждебни участници, които се опитват да повлияят на резултата" от гласуването, заяви Оливър Даудън по телевизия "Скай нюз".

"Русия е пример за това и става дума за класически пример за руската игра", добави той, визирайки операция на "ниско ниво".

Австралийската обществена телевизия Ей Би Си идентифицира пет координирани "Фейсбук" страници с общо 190 000 абонати, които критикуват няколко британски политически партии, включително лейбъристите и консерваторите, но понякога подкрепят антиимиграционната партия на Найджъл Фараж "Реформирай Обединеното кралство". Експерти, интервюирани от Ей Би Си, видяха в това признак за руско влияние.

"По никакъв начин не предполагам, че има някакъв вид пряк сговор" между Русия и лидера на антиимиграционната партия "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фараж, заяви Оливър Даудън, като подчерта, че целта му е "да предупреди" за "заплахата от руска държавна намеса в нашите избори".

От друга страна, той осъди неотдавнашните коментари на Фараж, че Западът е "провокирал" войната в Украйна.

Запитан в ефира на телевизия "Скай нюз" за опасенията от чужда намеса, лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" нарече твърденията на Даудън "руска фалшива новина". Той също така повтори, че случаят с расистките изказвания по адрес на британския премиер Риши Сунак, направени от един от активистите на кампанията му, е "капан".

"Това беше просто един номер от началото до края" и "умишлен опит да се провали кампанията ни", каза Фараж.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    1

    демотиватор

    30.06 2024 в 19:16

    "...расистките изказвания по адрес на британския премиер Риши Сунак..."

    За пръв път чувам, че индийците са отделна раса.
    За приноса им към философията (Ведите, Упанишадите, Махабхарата, Рамаяна, четиво за европейци напр. Херман Хессе, "Сидхарта"...), или към медицината (не само "Аюрведа") всеки е чул по нещо, а мнозина и използват наученото.
    Индия е и най- многолюдната демокрация в света!
    А премиерът Сунак е образован (Линкълн колеж, Оксфорд, Станфордски университет) и способен консервативен британски политик, заедно с жена си са почти милиардери и поддържа съюзника ни Украйна.