Какъв мач! Англия възкръсна срещу Словакия и успя да се класира за 1/4-финалите на Евро 2024

"Трите лъва" стигнаха до успеха след драматичен обрат

Донислав Донев 30 юни 2024 в 21:38 2023 0

Джуд Белингам и Хари Кейн

Снимка Facebook: England football team

Хари Кейн и Джуд Белингам празнуват втория гол за "трите лъва"

Англия се класира по изключително драматичен начин за 1/4-финалите на Европейското първенство след обрат от 0:1 до 2:1 над Словакия. Емоционалната среща се изигра на "Фелтинс Арена" в Гелзенкирхен пред 47 244 зрители по трибуните

"Трите лъва" трябваше да изстрадат мача, след като Иван Шранц успя да се разпише в 25-ата минута. След това британците всячески се опитваха да отбележат, но топката отказваше да влезе във вратата на Мартин Дубравка. Все пак в добавеното време на срещата Джуд Белингам (90+5') успя да се разпише след атрактивен удар с гръб към вратата. Така се стигна до продължения. Там още в тяхното начало Хари Кейн (91') вкара и класира тима за 1/4-финалите.

Така Англия ще срещне в следващата фаза на турнира Швейцария, който вчера сътвори сензацията, детронирайки европейския шампион Италия.

Двата отбора започнаха много активно, като не липсваха и твърдите единоборства. Главният арбитър Халил Мелер не се поколеба да покаже 4 жълти картона още преди са са изминали 20 минути от двубоя.

В 25-ата минута Словакия шокира Англия и поведе в резултата. Този път отборът на Франческо Калцона се възползва от пространството в противниковата половина. Давид Стрелец подаде към Иван Шранц, а той отбеляза третия си гол на турнира.

Тимът на Гарет Саутгейт се опита да натисне след попадението, но англичаните така и не стигнаха до опасно положение пред вратата на Мартин Дубравка. В добавеното време на първата част Мейну пробва късмета си от далечно разстояние. Опитът му бе блокиран.

"Трите лъва" започнаха добре втората част и пет минути след почивката стигнаха до гол, който обаче бе отменен заради засада. Хари Кейн изведе добре на левия фланг Трипиър, който прати успореден пас към Фил Фодън в наказателното поле. Най-добрият футболист на Висшата лига за миналия сезон отблизо прати топката във вратата, но проверката с ВАР показа, че е бил в засада.

Куриозен гол можеше да получи Англия в 55-ата минута. Грешка при изнасянето на топката позволи на Давид Стрелец да прехвърли излезлия напред Пикфорд от централния кръг на терена. Топката обаче мина покрай вратата.

Англия бе най-близо до гола в 81-вата минута, когато удар на Деклан Райс от около 25 метра срещна лявата греда, след което Кейн опита добавка от въздуха, но не бе точен. В 84-ата минута Саутгейт най-сетне предприе и втората си смяна - Еберечи Езе замени Коби Мейну. В 94-ата и Айвън Тони се появи на мястото на Фоудън.

В петата минута от добавените шест Джуд Белингам спаси Англия. Кайл Уокър изпълни дълъг тъч, Геи отклони с глава, а Белингам засече със задна ножица, вкарвайки феноменален гол, с който остави "трите лъва" в Германия. Това реално бе и първият точен удар на тима на Саутгейт в мача.

Пълният обрат стана факт още в първата минута на първото продължение, а Хари Кейн се превърна в герой. Защитата на словаците не се справи с изчистване на топката, при което резервата Айвън Тони отклони с глава към Кейн, който отблизо с глава препарира Дубравка – 2:1.

През второто продължение Словакия пробва да доведе нещата поне до изпълнение на дузпи, но сякаш играчите вече нямаха и сили. Те все пак се отчетоха с няколко пропуска, но финалистът от предишното европейско първенство оцеля.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови