ISW: Кадиров и Бастрикин един срещу друг заради религиозния екстремизъм в Русия

OFFNews 30 юни 2024 в 08:56 3640 2

Рамзан Кадиров заедно с депутата Адам Делинханов и председателя на чеченския парламент Магомед Даудов.

Снимка Спутник

Рамзан Кадиров заедно с депутата Адам Делинханов и председателя на чеченския парламент Магомед Даудов.

Двама високопоставени руски представители се позиционират начело на усилията за справяне с религиозния екстремизъм в Русия, тъй като етническото и религиозното напрежение в страната продължава да нараства.

Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин коментира терористичните атаки в Република Дагестан на 23 юни, а на 29 юни заяви, че ислямските терористи са "успели да пренесат знамето на ислямския терор" в Русия и че Държавната дума трябва да реагира на заплахата от ислямски терористи в Русия, пише в днешния си анализ на хода на войната американският Институт за изследване на войната (ISW).

Обвинението на Бастрикин към ислямистите предизвика ответна реакция от страна на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, който призова Бастрикин и други руски официални лица да подбират внимателно думите си и да избягват да характеризират всички мюсюлмани като терористи. Кадиров предупреди, че подобни изявления застрашават единството и стабилността на обществено-политическата ситуация в Русия.

Кадиров, който често се представя като представител на мюсюлманското малцинство в Русия. Преди това президентът Владимир Путин се опита да потуши опасенията в руското информационно пространство относно заплахата, която представляват мигрантските и мюсюлманските общности след нападението в кметството на Крокус на 22 март, като призова за неуточнени промени в миграционната политика на Русия и осъди ислямофобията и ксенофобията. Путин може да вземе отношение към дебата между Бастрикин и Кадиров през следващите дни с цел да потуши безпокойството сред руснаците и евентуален бъдещ конфликт между Бастрикин и Кадиров, допълва ISW.

Руските ултранационалисти продължават все по-явно да изразяват съмнение в способността на руските власти да предотвратят ново терористично нападение и да се справят с етническото и религиозното напрежение в Русия след терористичните нападения на 23 юни в Република Дагестан. Ултранационалистите разпространиха история, в която се твърди, че екстремисти са тормозили руски лекар в Дагестан, който отказал да прегледа пациентка, която не искала да свали никаба си (дълга дреха, носена от някои мюсюлмански жени, за да покрие цялото им тяло и лице, с изключение на очите), и заявиха, че екстремисти са организирали събитието, за да разпалят допълнително етническо и религиозно напрежение в Дагестан, пише в анализа.

Руските ултранационалисти също така твърдяха, че дагестанските власти знаят самоличността на екстремистките лидери, но са позволили на радикалните салафити-джихадисти да контролират цели сфери на обществения живот в републиката. Тези твърдения доведоха до подновяване на дискусиите за забрана на никаба в Русия, което накара Бастрикин да изрази косвена подкрепа за забраната.

Русия освободи 10 украинци

Десет украински цивилни граждани, които руските и беларуските власти са арестували и държали в плен или затвор, включително лица, задържани преди пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, се завърнаха в Украйна. На 29 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че 10 украински цивилни граждани са се завърнали в страната от руски и беларуски плен в рамките на 53-тата размяна на военнопленници, която украинските власти първоначално обявиха на 25 юни. Украинските официални лица заявиха, че сред върнатите цивилни лица са първият заместник-председател на кримскотатарския меджлис Нариман Джелял, когото руските власти са арестували през 2021 г.; двама свещеници на Украинската гръко-католическа църква, които руските власти са арестували в окупирания Бердянск през 2022 г.; петима украински граждани, които беларуските власти са арестували в Беларус; и двама украински цивилни, които руските власти са задържали в окупираната Донецка област през 2017 г. Зеленски заявява, че Ватиканът е посредничил за връщането на 10-те украински цивилни граждани. Украински и руски официални лица не са коментирали дали Русия е получила цивилни граждани или военнопленници в замяна на тези 10 украински цивилни граждани.

Позиции

Украинските сили наскоро възстановиха загубените си позиции край Кременна, а руските сили наскоро напреднаха край Купянск, Часив Яр, Торецк и град Донецк, обобщава анализът на ISW.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    2

    демотиватор

    30.06 2024 в 11:33

    А миналия месец орките са губели средно по 1000 на ден, по-малко от рашибозука, дет са успели да мобилизират.
    (ジ) ✊
    Казва NYT:
    https://www.nytimes.com/2024/06/27/us/politics/russia-casualties-ukraine-war.html

    22553

    1

    dolivo

    30.06 2024 в 09:18

    Ами, Украинските фашисти са прелъстили за каузата си невинни младежи с обещания за украински девойки и стада козички.
     
    X

    Сръбският филм за България - истини и лъжи