КС решава бъдещето на Висшия съдебен съвет с дело за мандата на Инспектората му

OFFNews 27 септември 2022 в 08:11 1398 0

Конституционен съд

Снимка Архив

Върховният административен съд сезира КС преди повече от 2 години

Конституционният съд ще се произнесе днес дали инспекторите в Инспектората на Висшия съдебен съвет могат да изпълняват функциите си след изтичане на мандатите им, или актовете им са незаконни. 

Върховният административен съд сезира КС преди повече от 2 години след края на мандатите на членовете на Съдебния инспекторат.

Четири Народни събрания не откриха процедура за избор на нови съдебни инспектори.

От Конституционния съд се очаква да каже и дали с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите се прекратяват правомощията им или те продължават да ги изпълняват, докато парламентът не избере техни заместници. Докладчик по делото е Филип Димитров. 

От решението по тълкувателното дело днес зависи и какво ще се случи със самия ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври. До момента са избрани само 11-те членове от професионалната квота, от парламентарната - също от 11 души, не е избран нито един. 

Проблемът е, че НС не попълва своята квота, защото за целта е необходимо мнозинство от 160 депутатски гласа. 

Главният прокурор Иван Гешев допусна, че Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове и гласове, за да упражни законовите си правомощията, както в случая с избор на директор на НСлС. 

Според министъра на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков подчерта, че няма как съдебната система да работи без ВСС. По думите му, това е много сериозен проблем. Под въпрос е и дали съветът може да функционира при изтекъл мандат, каза той.

В интервю за БТА представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев коментира, че има риск от тотално парализиране на работата на цялата съдебна система

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови