Говорителят на Гешев обеща обществото да научи за приватизацията, дори да има давност

OFFNews 12 февруари 2020 в 13:11 2150 1

"Където има данни за престъпления по линия на приватизационните сделки, ще бъдат образувани досъдебни производства. А ако има изтекла давност, обществеността ще бъде информирана за целия приватизационен процес и нанесените щети от нея."

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева в коментар за възложената от Иван Гешев на ДАНС проверка за разследване на цялата приватизация по време на прехода.

"Проверката ще обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства. ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение. Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри", обясни Милева.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови