Две наркогрупи са хванати в София и Сливен. Помагал им аптекар

OFFNews 11 февруари 2022 в 15:22 2395 0

Валентина Маджарова

Снимка БТА/Владимир Шоков

Валентина Маджарова

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 8 души за участие в две съвместно действащи организирани престъпни групи за производство и разпространение на амфетамини и метамфетамини.

Четирима от едната от групите, действали в София, са задържани на 10 февруари в столицата. Двама от тях са братя, македонски граждани. При специализирана полицейска операция на ГДБОП двамата българи са хванати в момент на продажба на 1 кг амфетамин.

Недалеч от мястото на полицейската акция са установени другите двама от групата. Единият от тях е задържан, другият опитва да се укрие, но скоро е хванат на бензиностанция.

Доказателствата сочат, че групата е действала от началото на 2021 г. и е разпространявала амфетамини и метамфетамини предимно в столицата.

Има данни, че участниците сами „готвели“ амфетамини, но и се „зареждали“ от друга престъпна група, действаща на територията на Сливен, която се занимавала и с производство. Установено е, че собственик на аптека от Сливен ги е снабдявал с медикаменти – суровина за производство на метамфетамин и амфетамин.

Сливенската група е неутрализирана също на 10 февруари. Задържани са четирима, всичките осъждани. При обиските са намерени наркотици, пари, оръжие и предмети, наподобяващи културно-исторически ценности.

Всички са задържани за 72 часа. 

От думите на ръководителя на спецпрокуратурата Валентина Маджарова се разбра, че СП е приобщила материалите на ГДБОП, свързани с депутата Делян Пеевски, към започнала вече преписка. Тя припомни, че държавното обвинение се самосезира по същия сигнал на сдружение "Боец", публикуван в медиите. В момента се прави лична проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!