ДКСИ върна достъпа до тайни на Сотир Цацаров

OFFNews 25 февруари 2022 в 15:16 2483 0

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е върнала достъпа до тайни на председателя на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров със свое решение от 24 февруари, съобщи самият Цацаров. 

И обяснява цялата хронология на събитията с отнетия му допуск.

Ето цялото съобщение на Сотир Цацаров:

На 14 януари 2022 г., в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация, подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на агенцията Станислав Станчев. Час и половина преди това, в ефира на национална телевизия, министър-председателят Кирил Петков обяви отнемането на достъпа с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. По този повод публикувах своя позиция, която поддържам изцяло.

Обжалвах акта за отнемане на достъпа ми до класифицирана информация по предвидения в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Днес получих уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 г. комисията е отменила издадения от ДАНС акт – Отнемане № 225/14.01.2022 г. на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“.

По повод изявление на министър – председателя Кирил Петков в негово интервю пред телевизия bTV, че „ще има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“, сам отправих такъв сигнал с искане за проверка на моите действия и на твърденията на Петков, които на практика навеждат извод за извършено от мен престъпление.

Уведомен съм от Софийска градска прокуратура, че с постановление от 16.02.2022 г. е отказано образуване на досъдебно производство, поради това, че деянието, предмет на проверката, не съставлява престъпление по чл. 357 НК /разгласяване на информация, представляваща държавна тайна/, нито каквото и да е друго престъпление.

Потвърждавам още веднъж, че отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението, което имам като бивш съдия и главен прокурор към Агенцията и към служителите в нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови