Делото за чист въздух в София е насрочено за 15 април

OFFNews 12 април 2019 в 20:46 1889 0

Снимка Александра Маркарян / OFFNews

На 15 април 2019 г. от 11:45 ч. в Софийския градски съд ще се състои първото заседание по същество на делото, заведено от „Група за чист въздух“ срещу Столична община.

По време на съдебното заседание представителите на групата ще предложат мерки за подобряване на ситуацията с въздуха в София. Очаква се да бъде обсъдено какви експертизи са необходими, както и сумата, която трябва да се внесе от „Група за чист въздух“ за тяхното обезпечаване. Към момента са събрани малко над 7 хил. лв. от очакваните поне 10 хил. лв.

Предстои да бъдат изслушани експерти, свидетели и потърпевши.

"След завеждането на иска от страна на „Група за чист въздух“ бяха инициирани мерки от страна на СО, макар и недостатъчно на брой. Например стартиране на програмите за подмяна на неефективни уреди за отопление на дърва и твърдо гориво, които се подготвят през последните 1-2 години. Това показва, че колективният иск започва да дава резултат, дори преди да е приключило делото." - твърдят от „Група за чист въздух“.

Всички членове на групата, представители на граждански организации и юристи, работят безвъзмездно за каузата.

Колективните искове срещу Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в "Група за чист въздух". Това са "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2", „Център за независим живот“ и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови