Държавата работи за споразумение по имотните спорове със Сакскобургготски

OFFNews 24 ноември 2017 в 15:37 13711 1

Държавата работи за споразумение по имотните спорове със Сакскобургготски

Работна група в Министерството на правосъдието търси варианти за споразумение с бившия премиер Симеон Сакскобургготски за четирите му иска срещу България, подадени в Страсбург, съобщава в. "Сега". Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека.

"Има работна група, която работи за варианти за доброволно уреждане на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски и когато имаме готови предложения, те ще бъдат огласени", е казала пред вестника бившия правосъден министър в кабинета на НДСВ Миглена Тачева, която минава за един от най-приближените му хора. 

Първото дело в Страсбург беше заведено от бившия премиер през 2010 г., след като през декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда със земи и имоти, върнати на него и сестра му като наследници на бившите царе. 

Преди години Страсбург присъди 13 млн. евро на бившия гръцки крал Константин пак заради имотен казус. Претенцията на Константин беше за 560 млн. евро - оценката на земя, сгради и имоти. В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол" да бъдат върнати на държавата, припомня "Сега", като посочва, че е вероятно на бившия премиер да бъде предложена сделка, при която той да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в замяна да получи обезщетение за имотите.

Друга възможност е да получи доживотно право на ползване на дворците, които сега обитава, срещу отказ от делото в Страсбург. 

На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол". На две инстанции МРРБ спечели делата за "Царска Бистрица" и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови