Болница 'Пирогов' не е източвала НЗОК с 1 млн. лв. за фиктивни пациенти

OFFNews 21 април 2023 в 20:21 2060 0

Снимка Болница "Пирогов"

Спешната столична болница "Пирогов".

Спешната столична болница "Пирогов" не е източила малко над 1 млн. лв. от Националната здравноосигурителна каса. Лечебното заведение е действало в интерес на пациентите си, като е лекувало хора с усложнения от COVID -19 по клинична пътека за декомпенсирани чернодробни заболявания. Окончателното решение е на Върховния административен съд, съобщи "Медиапул".

Сегашното решение на ВАС потвърждава в голяма степен постановеното от първоинстанционния Административен съд - София град по казуса.

Преди близо 2 г. заради фалшиви хоспитализации тогавашният служебен здравен министър Стойчо Кацаров отстрани директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов, след като проверка на НЗОК показа, че пациенти с COVID-19 са били настанявани повторно в Чернодробната клиника и в Клиниката по бъбречни заболявания заради усложнения от вируса.

Кацаров твърдеше, че самият той е един от пациентите-фантоми на "Пирогов". Това обаче беше отречено от лекуващия му лекар д-р Петър Атанасов, който увери, че лично е консултирал всеки един от тези пациенти, включително и Кацаров.

"Аз самият съм от хората с фалшива диагноза, не съм лежал в болницата във времето, което е посочено, нито са ми правени описаните в епикризата изследвания. Написали са, че съм с чернодробна цироза – аз съм един от фалшивите пациенти", каза тогава Кацаров и показа папка с документи с история на несъществуващото му заболяване.

Той обясни, че не е имал друг избор, освен да махне проф. Балтов.

НЗОК пък поиска "Пирогов" да върне 1.068 млн. лв. за фиктивно лечение на 697 пациенти по двете клинични пътеки, но лечебното заведение обжалва.

"Ноторно известен факт е, че Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Николай Иванович Пирогов" ЕАД се ползва с високо доверие и в нея са постъпвали ежедневно пациенти и спешни случаи не само от С., но и от цялата страна. Това са обстоятелства, които са от естество да обяснят допускането на формални пропуски с цел оказване на спешна медицинска помощ на заразените с Covid-19 пациенти, за която болест и без друго не се знае много и се придобива информация в хода на развитието ѝ. Тези пропуски следва да отстъпят в битката за спасяването на човешки животи", се казва в решението на първоинстанционния съд.

ВАС обаче отменя като немотивирано решението на АССГ по казуса с 9 пациенти, лекувани по пътеката за бъбречни увреждания. За тях липсват данни за извършена проба за чувствителност на антибиотика. Вещото лице по делото е оправдало това с обяснението, че има клинични състояния, които пречат на кожното тестуване, и първоинстанционният съд е възприел изцяло становището му. Но според ВАС административният съд не е посочил мотиви защо счита, че актът на НЗОК в тази част е неправилен. Затова ВАС отхвърля жалбата на "Пирогов" срещу поканата на НЗОК за възстановяване на по-малката сума от 9999 лв.

Болницата трябва да плати на здравната каса разноски от 6 лв. по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!