Ангел Папалезов е с обвинение за участие в престъпна група на Васил Божков за трафик на културни ценности (обновена)

Пратка от половин тон хероин е хваната в мраморни плочи. Наркотикът е бил предназначен за Западна Европа

OFFNews 07 юни 2021 в 12:22 4166 0

Директорът на сектор “Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция “Национална полиция“ Ангел Папалезов е бил обвинен днес за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности.

Ръководител на групата е пребиваващият в Дубай хазартен бизнесмен Васил Божков, съобщи изпълняващият длъжността ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. По решение на наблюдаващия прокурор Папалезов е на свобода срещу подписка. Маджарова уточни, че на Божков не е повдигнато ново обвинение извън предишните 18, Папалезов само е присъединен към групата.

"Истинско безумие е, защото този човек (Васил Божков - бел. лед.) не го познавам. Познавам служители на фондация „Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работя по линия „Културно наследство“ от 2003 г. насам. Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора. Със Спецпрокуратурата и следствието в годините назад сме имали успешни акции. При една от най-хубавите лично наблюдаващ прокурор ми е била Сийка Милева, където успехът е международен“, коментира Ангел Папалезов, цитиран от бТВ, на излизане от Спецпрокуратурата, където му бе повдигнато обвинението.

В началото на месеца в кабинета на Папалезов бяха открити множество предмети с белезите на движими културни ценности, записки и други веществени доказателства. Откритите предмети са предимно монети. Част от тях са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки от търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите е посочена цена 3400 евро.

Открити и иззети са мобилни телефони, над 10 флашки, СД-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, отнасящи се към разследването за организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари, съобщиха тогава от Спецпрокуратурата.

Половин тон хероин, вложен в тайници във висококачествени мраморни плочи на стойност около 25 млн. лв., е бил транспортиран от Иран до пристанището във Варна и после превозен в цех във вътрешността на България, съобщи още Валентина Маджарова. Средно във всяка плоча е имало между 3 и 4 кг наркотик. Той е бил предназначен за Западна Европа. Наркотикът е бил хванат при изваждането му от мраморните плочи.

Извършителите са двама турски граждани, на които са предявени три обвинения - за престъпно сдружение, трафик на високорискови наркотици и за държането им. Турците са с чисто съдебно минало и са на солидна възраст, т.е. не става дума за някакво увлечение, обясни Маджарова.

Специализираната прокуратура е наблюдавала досъдебното производство от 4 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови