Адвокат поиска нови доказателства по делото КТБ

OFFNews 18 февруари 2020 в 16:20 2700 2

Нови искания за предоставяне на документи, по които да бъде разпитван основният свидетел по мегаделото „Корпоративна търговска банка“ Бисер Лазов поискаха от защитата, съобщи БГНЕС. Искането им е заради "амнезията" на Лазов, който често се оправдава с това на поставени въпроси, каза адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов.

„Слушахме тирадата на основния свидетел на прокуратурата, който в залата ни обясни, че крадейки имущество от „Евробилд 2003“, го е спасявал. То било свободно от ипотеки, той се е разпоредил с него, като е прехвърлил имущество на негови близки с цел да го спаси. Само че това имущество продължава да е собственост на негови близки хора, не е ипотекирано в полза на банката. Най-простото би било в тази ситуация имуществото, което е под негов контрол, да намери начин да го обезпечи в полза на банката. Той не го е направил“, обяви Симеонов и добави, че той се е разпоредил със сградата на София прес и я е прехвърлил към несъществуващ кредитор на това дружество към 30 юни 2014 г.

Защитникът на Цветан Василев посочи още, че дружеството е имало 162 млн. задължения към други дружества, както и кредит, получен от КТБ. Също така има внесени в КТБ като подчинен срочен дълг пари, които са в размер на над 30 млн. лв., и недвижимо имущество, което е било ипотекирано по определени сделки, и такова, което не е било ипотекирано.

„Дружеството е било с позитивен баланс. Затова той го е взел под свой контрол, защото е имало какво да се реализира в това дружество. То е имало достатъчно имущество, което е могло да покрие всички тези средства, които са му били отпускани във вид на кредити“, посочи адвокатът.

Попитан дали той не го е поел по неволя, защото отговорникът за две дружества Виктория Иванова се е отказала, Симеонов каза, че тепърва ще се изяснява дали тя наистина се е отказала или е била помолена да се оттегли.

Симеонов обясни, че към момента на затварянето на фирмата имуществото е било под нейн контрол.

„Дали тези имущества са били ипотекирани, заложени, това са различни форми на обезпечаване. Става дума за имущество, което е било в контрола на дружества, които са кредитополучатели от банката. Тепърва ще излизат нови неща, тъй като имуществото, което е било под контрола на банката, надхвърля 2 млрд. евро. Би могло при едни нормални пазарни условия да покрие всичките задължения, които са възникнали към момента на фалита на банката“, подчерта той и се възмути на твърденията на свидетеля, че тези въпроси са извън предмета на доказване по делото.

Адвокатът уточни, че те не обхващат разследвания период от прокуратурата.

„След 20 юни започна пладнешки грабеж на имуществото, което е било придобито със средства на КТБ. Ние искаме това да излезе наяве и да се види кои са действащите лица“, посочи той.

По думите на Симеонов след грабежа не е останало почти нищо и добави, че синдиците харчат събраните пари за завеждане на дела и плащане на хонорари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

2

newfoundland

19.02 2020 в 19:02

Друго си е да си отмъкнал милиарди, да те защитават и да плащаш с тези пари на адвокатите!

3811

1

Toni2019

18.02 2020 в 16:34

видните подогравки със законите не спират. ЕС с какви очи продължава да налива пари в тази корумпирана територия- явно гласовете на евродепутати които гроб търгува вършат работа