WhatsApp взима мерки срещу разпространението на фалшиви новини

OFFNews 21 януари 2019 в 15:55 1630 0

WhatsApp ограничава всички свои потребители да препращат едно съобщение до максимум пет пъти с цел защита от разпространяването на невярна информация в платформата, предава Би Би Си.

Досега потребителите на WhatsApp имаха възможността да препратят едно съобщение на 20 души.

Преди 6 месеца приложението, което е собственост на Facebook, представи новите си правила за сигурност в Индия, където е най-използвано. Там миналата година чрез него е разпространена невярна информация, довела до убийства.

Актуализацията на правилата беше обявена в Джакарта, Индонезия, където през април предстоят избори.

От WhatsApp заявяват пред Би Би Си, че са взели решението си, след като "внимателно" са оценили резултатите от своя половингодишен тест в страната.

С промените те целят приложението да се съсредоточи върху частните съобщения с личните контакти.

В една група в WhatsApp вече могат да бъдат включени до 256 потребители. Така всеки може да препрати съобщение до 1280 абоната, а не до 5 120, както беше по-рано.

Ограничението идва в момент, когато другите услуги на WhatsApp и Facebook са под надзора за ролята си в разпространението на пропаганда и други неистини онлайн.

Миналата седмица от Facebook обявиха, че са премахнали 500 страници и акаунти, за които се твърди, че са участвали в разпространяването на фалшиви новини в Централна Европа, Украйна и други източноевропейски държави. Наскоро компанията нае услуги от Великобритания за проверка на факти. Но съобщенията в WhatsApp могат да бъдат прочетени само от изпращача и получателя и това ограничава дейността на фирми, които опитват да открият пропаганда или фалшиви новини.

В края на миналата година индийската преса съобщи, че правителството обмисля промяна в закона, която ще принуди Facebook да контролира съобщенията в WhatsApp за "незаконно" съдържание. Това би оспорило използването на технологията за криптиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови