Samsung пуска предсрочно Galaxy Note 4

OFFNews 24 септември 2014 в 11:52 5630 1

Снимка AFP

Южнокорейският гигант Samsung обяви, че пуска предсрочно последната версия на Galaxy Note в отговор на появата на най-новия iPhone 6 на Apple, предаде АФП.

Galaxy Note 4, който трябваше да бъде пуснат на пазара през октомври, ще бъде в продажба в Южна Корея и Китай тази седмица, а до края на следващия месец - в още 140 държави.

За първи път компанията пуска свой продукт в Китай в навечерието на премиерата му в други държави. Това е знак за желанието на фирмата да победи нарастващата конкуренция от евтини и произведени в Китай смартфони.

Решението за предсрочното пускане на пазара на новия смартфон идва след рекордните продажби на новия iPhone на основния конкурент на Samsung Apple през първата седмица от появата му на пазара. Продажбите надминаха 10 милиона само за първите три дни след старта им в петък в САЩ, Великобритания, Австралия, Канада, Франция, Германия, Хонконг, Япония, Пуерто Рико и Сингапур.

Новият iPhone все още не се продава в Китай.

Samsung стана пионер на пазара на т. нар. phablet-и, чиято големина е нещо средно между смартфон и таблет, през 2011 г., когато излезе серията Galaxy Note. Те и смартфоните Galaxy 5 помогнаха на южнокорейския гигант да детронира Apple от първото място при търговията със смартфони.

Но Samsung е изправена пред нарастващото предизвикателство да отговори на конкуренцията на евтините китайски производители на мобилни телефони във все по-наситения пазар. През юли компанията отчете 20% спад на нетната си печалба за второто тримесечие на 2014 г., а акциите й в момента се търгуват на най-ниската цена за последните 2 години.

Продажбите на Galaxy Note 3 достигнаха 10 милиона за два месеца след пускането на смартфона на пазара през 2013.

14.5-сантиметровия Note 4 идва със S-писалка, която позволява на потребителя да чертае и пише по екрана, като изпълнява различни задачи едновременно.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови