Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Проучване: Покритието на 5G мрежата е водещият фактор за потребителите

79% от запитаните биха използвали 5G технологията, като в същото време само 4% се интересуват от типа мрежова технология, използвана от телеком операторите

OFFNews 13 август 2021 в 15:19 2170 0

Покритието е основният критерий за използване на 5G мрежата за най-голям процент от анкетираните – 66%, според проучване сред потребители на смартфони в България относно нагласите им към 5G технологията, проведено в края на юли 2021 г. от агенция „Прагматика“.

Изследването е по задание на Vivacom.

За две трети от участниците покритието не означава само големи градове, но също и по-малки населени места и курорти. Този фактор е свързан и с очакването, че новата технология ще осигури по-голяма стабилност на връзката въз основа на по-големия капацитет на 5G мрежата в сравнение с предишното поколение.

„Интересен факт е, че скоростта е определящ критерий за оценка на качеството на предишното поколение 4G мрежи, докато по отношение на 5G водещият фактор е покритието на мрежата. Обяснението за това е, че българските потребители като цяло са удовлетворени от скоростта на 4G мрежите в България и затова от следващото поколение основно търсят сигурност и стабилност на връзката, независимо от мястото, където се намират“ – коментира Диньо Маджаров, управител на агенция „Прагматика“.

Близо 80% от запитаните биха използвали 5G технологията в ежедневието си, ако е достъпна за тях. В същото време към момента проникването на 5G в България е ниско - едва 11% от запитаните са се срещали или използвали 5G технология, въпреки че са потребители на смартфони.

Видът на мрежовата технология - 5G C-band или DSS е фактор едва за 4% от запитаните. Въпреки, че темата за 5G е актуална повече от година и телекомите имат активна комуникация по отношение на използваната технология, процентът на хората, които се интересуват от това каква технология използват операторите при изграждане на своите 5G мрежи, е изключително нисък. В отговорите 96% от запитаните посочват, че не правят разлика между C-band и DSS, а ги интересува удовлетворителния резултат по отношение на покритие, скорост и стабилност на мрежите, както и новата 5G технология да се предлага във всички досегашни пакети, без да има увеличаване на цената.

61% от запитаните изразяват опасение, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за него.

Търсене на актуална информация (53% от запитаните), достъп до социални мрежи (50%) и гледане на видео онлайн (49%) са трите основни дейности, за които анкетираните биха използвали 5G технологията, а най-малък процент от запитаните ще прилагат новото поколение за стриймване и качване на видео съдържание (едва 14% от запитаните). 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II