Мтел демонстрира 5G технология. Скоростта е 15 пъти по-добра от LTE

Телекомът започва подготовка за внедряване на следващото поколение комуникации

OFFNews 15 февруари 2018 в 15:43 10571 0

Мтел, част от A1 Group, показа за пръв път у нас 5G технология.

Това се случи по време на специално събитие, което включваше високоскоростен тест на 5G, VR демонстрация и балансиращи индустриални роботи. Очаква се този нов начин за комуникация да доведе до значително увеличение на интернет скоростта в мобилните мрежи от над 10 Gbps.

По време на демонстрацията беше измерена скорост над 2,2 Gbps, която е 15 пъти по-висока от тази при 4G. VR експериментът представи стрийминг на съдържание с 4К резолюция без никакво забавяне. С помощта на специални роботи, които балансират топка върху равна повърхност, беше онагледено ниско закъснение от около 1 милисекунда, което се постига в 5G мрежа.

„Важна цел на 5G мрежите е да намалят закъснението на връзката, за да станат възможни приложенията, работещи в реално време. Времето за обмен на информация между автономни автомобили или роботи например ще бъде около милисекунда, за да могат те да станат неразделна част от живота ни”, коментира Тодор Ташев, главен технически директор на Мтел.

„Очакванията са ни 5G стандартът да бъде определен през 2018 г., а ние имаме готовност да внедрим технологията веднага щом са налични устройства, които го поддържат и разполагаме с необходимите честоти. Това ще бъде мрежа на мрежите, която ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики”, допълни той.

Мтел първа у нас демонстрира скорости в 4G мрежа още през 2011 г., а от старта на 4G през 2016 г. до днес е инвестирала над 130 млн. лева, като непрекъснато модернизира и разширява мрежата си съвместно с Nokia. За този период Мтел регистрира над 140% ръст на смартфоните в своята мрежа и повече от 800 000 активни 4G потребители. Телекомът отчита и ръст от 240% на трафика на данни, като над 60% от него се осъществява в 4G. 4G мрежата на Мтел покрива всички населени места с над 1 000 жители у нас при максимална скорост до 150 Mbps.

През ноември 2017 г. специално за началото на зимния сезон в България Мтел внедри 4.5G в зимните курорти, която осигурява скорост на връзката с 30% по-висока спрямо досега. Технологията, която позволява това, се нарича „обединяване на честоти” (Carrier Aggregation) и генерира многократно по-бърз интернет в зависимост от използвания честотен спектър. Мтел планира да внедри „обединяване на честоти” и в цялата страна до края на лятото тази година. Текущите инвестиции и подготовка на мрежата ще позволят бърз ъпгрейд към 5G, когато това е възможно.

Мтел е част от А1 Group, член на алианса NGMN (Next Generation Mobile Networks), в който участват най-големите мобилни оператори в света и който определя стандартите за мобилните мрежи от следващо поколение. A1 Group ще играе водеща роля при стандартизацията на бъдещата 5G технология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови