Мъск изстреля първите си 60 сателита за интернет около Земята

Очаква се компанията му да може да доставя интернет включително и в България

OFFNews Последна промяна на 24 май 2019 в 12:03 3648 1

Ракетата „Фалкон 9“ по време на излитането си с 60-те спътници от военновъздушната база "Кейп Каневерал".

Компанията за космически ракети на Илон Мъск, "СпейсЕкс", е изстреляла тази сутрин в 5:30 часа българско време ракета "Фалкон 9", натоварена с 60 спътника, всеки от които тежащ по 227 килограма, предназначени за доставка на интернет по цялото земно кълбо, предава "Ройтерс".

Компанията за интернет на предприемача се казва "Старлинк" и има за цел да набави допълнителни финанси за разработката на круизни кораби до Луната и заселването на Марс. По предварителни изчисления, при завършването на цялата сателитна мрежа тя ще  докарва около 3 милиарда долара годишен приход.

Тепърва предстоят още поне 11 други изстрелвания със спътници, за да може фирмата да осигури покритие на цялото земно кълбо, включително и България. Очаква се доставката на интернет да стане възможна в края на тази или началото на следващата година. Мъск планирала да пуска по около 2000 спътника на ниска надземна орбита всяка година, като крайната им бройка е 12 000.

Час след изстрелването на "Фалкон 9" спътниците бяха пуснати в орбитата над Земята. Малко след това ракетата се приземи на платформа в Атлантическия океан, за да бъде използвана наново.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови