Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кои са горещите новости от пазара за хостинг услуги?

NS1 26 ноември 2019 в 12:59 1776 0

Ако сте собственик на сайт или скоро планирате да се сдобиете с такъв, със сигурност ще ви е интересно да се запознаете с новостите в хостинг сектора. Някои от тях засяга Владислав Георгиев - съосновател на NS1.bg в интервю за Телевизия Европа. От него научаваме, че в този бързо развиващ се пазар, най-гореща е темата за увеличението на лицензните цени за контролния панел cPanel. Това решение заедно с останалите водещи платформи вече е собственост на една фирма, която вдигна цените с до 2000% за лиценз.

Това от своя страна води до значително поскъпване на хостинг услугите, тъй като на практика е постигнат монопол върху този тип решения. Компаниите засега плащат по-високите такси, а по-големите от тях пристъпват към създават на собствени платформи за заместване на cPanel. NS1.bg са предвидили подобно развитие още преди години, като за целта са създали собствена облачна лаборатория за разработка на цялостно решение, включително контролен панел - SPanel. По този начин клиентът може да разчита само на една компания, без да се обвързва с трети страни.

В момента 80% от разходите са именно към трети страни, но от около месец NS1.bg вече е постигнала независимост в това отношение. Това е възможно благодарение на далновидното насочване на инвестиции преди години. Финалният продукт на компанията е с цена за клиента под зоната за комфорт, която в световен мащаб е под 20 долара, за управляем сървър с контролен панел и останалите свързани услуги.

NS1.bg има най-добрата оферта в целия Свят, като компанията предлага решението си и на международните пазари чрез американското си подразделение. Георгиев отбелязва, че гигантите като Amazon и Microsoft не са директни конкуренти, тъй като те не искат да навлизат на пазара на управляеми услуги.

Американският филиал на NS1.bg обслужва клиенти от над 120 държави, а всичко това става онлайн и не е нужно дори да има физическо присъствие в отделните страни. В момента се обслужват около 700 000 сайта при персонал от 25 човека в България. Това се постига чрез въвеждането на автоматизирани процеси, което дава и възможност за постигането на висока степен на конкурентност.

Иначе хостинг пазарът като цяло се определя от настроението на потребителите, като от 5 години насам намалява драстично търсенето на споделен хостинг. На другия полюс е това за виртуални сървъри и облачни услуги. Георгиев прави и връзка с идеята на Бил Гейтс за компютър във всеки дом с тази за възможността всеки сайт да има собствен сървър. В тази връзка той засяга и темата с цената, като според него тя е особено силен фактор за малкия и среден бизнес.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!