Илон Мъск заработи на поточната линия за ракетата до Марс

"Трябват ни всички ръце, за да се оправим от това, което, за да бъда откровен, се превърна в катастрофа", казва Мъск

Ружа Райчева 01 декември 2021 в 13:30 2092 0

Снимка Getty Images

Илон Мъск е заяви, че компанията му “SpaceX” е заплашена от банкрут заради липсата на прогрес по работата по двигателите „Raptor“, които дават мощност на ракетата „Starship“. Ситуацията е толкова сериозна, че Мъск е взел решение лично да работи на поточната линия по производството на двигателите през почивните дни.

Мъск е съобщил за тежката ситуация ден след Деня на благодарността в корпоративен имейл, разпратен до служители на компанията, предаде американската медия Си Ен Би Си.

„Кризата в продукцията на двигателите „Raptor“ е много по-тежка, отколкото излгеждаше преди няколко седмици. Ако догодина не успеем да постигнем поне по един полет на две седмици, сме изправени пред реален риск от банкрут“, пише той.

След като заварил "ужасната ситуация" в завода, Мъск е започнал лично да работи в производството в петък вечерта и дори през почивните дни, вместо да се възползва от дългия уикенд по повод американския празник.

"Трябват ни всички ръце, за да се оправим от това, което, за да бъда откровен, се превърна в катастрофа", категоричен е Илон Мъск. 

„Starship“ е масивен проект на „SpaceX“ за повторно използваема ракета от ново поколение, която да превозва хора до Луната и Марс. Компанията тества прототипи на ракетата в комплекс в Южен Тексас, където успешно са били осъществени множество кратки тестови полети.

За да стигнат до орбитално излитане обаче, всеки от ракетните прототипи се нуждае от по 39 двигателя „Raptor“, което налага спешната нужда от ускоряване на производството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!