Хакери са атакували е-преброяването с 250 гигабита в секунда, колкото е целият влизащ в България трафик на интернет

OFFNews 01 октомври 2021 в 13:33 3902 1

Хакерската атака срещу електронното преброяване е била 250 гигабита в секунда. Това е трафик, равен на целия влизащ в България трафик на интернет, обяви Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“ пред БНР.

"Този трафик беше с размерите да запълни целия международен капацитет на България интернет вход. Това е все едно в едно шише да наливате през тясното гърло много повече вода. Знаете, че се получава задръстване", обясни той.

Част от атаките при преброяването са идвали от страната. 

Симонски даде пример с една община, в която са направени опити за атака 7,5 млн. пъти само за един месец. 

Проверките на кибератаката при преброяването продължават. А изводите насочват и към това, че може би тя е целяла съвсем съзнателно електронното преброяване да бъде блокирано. Когато се правят такива сериозни неща, трябва да се подходи сериозно към киберсигурността, бе категоричен експертът.

"НСИ и цялата ни държава е станала жертва на някакви доста лоши и зли помисли. Тук може да се потърси и къде е мотивацията. Но някой може би е имал интерес да спре това преброяване или да го дискредитира, да го направи по начин, по който да не се постигне ефектът от това преброяване", посочи Симонски.

В националната статистика са отчели потенциалните рискове при влизането в системата и запазване сигурността на данните, но не са се замисляли "за достъпа до системата така сериозно", подчерта Красимир Симонски. Заради проблема НСИ спря за малко електронното преброяване още на старта му. 

От днес започва Европейският месец на киберсигурността. Част от събитията и тази година са организирани от Държавната агенция „Електронно управление“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови