Google става Alphabet

OFFNews 11 август 2015 в 08:33 12001 14

Google разкри изненадващо, че планира преструктуриране. Ще бъде създадена компанията майка Alphabet Inc., а търсачката Google ще е само една от дейностите й, предадоха световните агенции.

Холдинговата компания Alphabet ще обедини многобройните филиали и да отдели рекламния бизнес и да се концентрира върху новите иновативни проекти, като например автомобилите без шофьори, технологични изследвания X Lab, Google Ventures, научните и здравни операции на компанията, както и на търсачката Google.

Новата структура наподобява организацията например на General Electric (GE.N) - с една централа, в която се концентрират по-широките дейности, например финансите, и самостоятелни бизнес единици, фокусирани върху специфични области. Съгласно новата корпоративна структура, обединението Google ще обхване основната търсачка, както и Google Maps и YouTube. При ребрандирането ще се запази и Android.

Alphabet ще се фокусира върху съвременни научни разработки като „умните“ контактни лещи, отчитащи нивата на глюкозата в сълзите и подобряването на човешкото здраве, което е целта на друга фирма в конгломерата – Calico.

Основателят на Гугъл Лари Пейдж съобщи, че ще бъде създадена по-опростена структура за групата от разнообразни видове бизнес.

"Тази нова структура ще ни позволи да запазим фокуса си върху извънредно големите възможности, които имаме в Google, - пише той в блога си. - Нашата компания работи добре днес, но ние мислим, че можем да я направим ясна и по-отговорна. Целта е компаниите Alphabet да имат независимост и да развиват техни собствени търговски марки."

Пейдж става изпълнителен директор на Alphabet, а старшият му вицепрезидент Сундар Пичай става изпълнителен директор на Google.

За създадената през 1998 г. компания сега работят 40 000 души по целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!