Google стартира излъчването на интернет с балони

OFFNews 29 октомври 2015 в 14:13 2092 0

Снимка Архив

Google е на път да осигури достатъчно балони, излъчващи интернет в стратосферата, които да оформят пръстен над част от планетата догодина, съобщава Би Би Си.

По информация от компанията 3 индонезийски мобилни оператора ще започнат тестове на излъчването през следващата година над страната.

Шри Ланка също преди време подписа отделно споразумение, което да я включи в проекта на Google.

Балоните могат да се пускат на всеки 15 минути с автоматизиран кран и да издържат около половин година във въздуха. Всеки балон осигурява интернет връзка в радиус от 40 километра на повърхността под него.

От компанията обявиха плана си да осигурят интернет във всяка точка на земното кълбо, чрез балони, излъчващи сигнал през 2013 година. Още тогава в Нова Зеландия започнаха тестовете на 30 от тях.

След пускането си балоните се издигат на височина 20 километра в стратосферата. Чрез компютър те се насочват така, че да намират правилните ветрове, които да ги носят. Всеки балон излъчва интернет сигнал към приемниците на земята под него.

Балоните са оборудвани с 3 радиоприемника, които да приемат и изпращат потоци от информация, летателен компютър, джипиес тракър, система която да насочва балона нагоре и надолу към желаните въздушни течения и соларни панели, които да зареждат с мощност цялата апаратура.

Първоначалната екипировка е позволявала излъчването на 3G сигнал, но в момента може да излъчва сигнал с по-голяма скорост от около 10 мегабита в секунда. За сравнение средната скорост на интернет сигнала във Великобритания е 15 мегабита в секунда.

От Google смятат, че балоните са за предпочитане пред сателитите, защото са по-евтини за подръжка. Все пак от компанията разработват и друга технология, включваща използването на дрони.

Facebook също разработва подобна технология в свой конкурентен проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови