Жени на военни публично критикуват руските власти. Искат мобилизираните си съпрузи обратно у дома

"Кога нашите съпрузи ще се считат за изпълнили военния си дълг? Когато ги върнат без ръце и крака или в цинкови ковчези?"

OFFNews 23 януари 2024 в 10:06 4816 6

Жена

Снимка GettyImages

Група жени публично критикуват руските власти. Съпрузите им са сред 300 000 резервисти, мобилизирани от руския президент Владимир Путин за войната в Украйна през есента на 2022 г. Те ги искат обратно у дома.

"Кога нашите съпрузи ще се считат за изпълнили военния си дълг? Когато ги върнат без ръце и крака? Когато не могат да направят нищо? Или трябва да чакаме да ги върнат обратно в цинкови ковчези?“, питат те.

Жените са се запознали чрез социалните мрежи и са създали група, наречена The Way Home. Те имат различни възгледи за войната. Някои твърдят, че я подкрепят. Други са скептични относно "специалната военна операция" на Кремъл. Това, което изглежда ги обединява, е вярата, че мобилизираните мъже са изпълнили своя дълг в битките и трябва да се върнат у дома със семействата си, разказва Би Би Си.

В Русия публичната критика на всичко, свързано с войната, е рискована. Повечето от ораторите подбират думите си много внимателно. Те знаят, че сега има набор от закони за наказване на несъгласието с военните действия. Разочарованието им обаче е осезаемо.

"Като начало ние се доверихме на нашето правителство. Но трябва ли да им вярваме сега? Аз не вярвам на никого", казва Антонина, една от жените, основали групата. 

Жените споделят своите истории с местния съветник Борис Надеждин. От самото начало той критикува "специалната военна операция".

Любопитно е, че Надеждин е един от малкото правителствени критици, които са били допуснати до националната телевизия след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. В момента политикът се опитва да влезе в бюлетината за президентските избори. Той твърди, че войната е навредила на популярността на Владимир Путин в страната.

"Путин беше много популярен в Русия, защото след 90-те години той донесе стабилност и сигурност. Сега все повече хора вече разбират, че със стабилността и сигурността е свършено“, казва Надеждин.

Рускините, които се борят за връщането на своите мобилизирани съпрузи, синове или братя, са обект на критики от различни страни. Противниците на войната осъждат мъжете, че са спазили заповедта за мобилизация и са участвали във войната, а поддръжниците на Кремъл представят жените като западни марионетки.

В скорошно интервю за новинарския сайт "Фонтанка" руският депутат Андрей Картаполов, който оглавява комисията по отбрана на руската Дума, заявява, че призивът за демобилизация е дело на "враговете [на Русия]". Той предполага, че украинската армия или ЦРУ стоят зад това.

Картаполов прави паралел с Втората световна война.

"Можете ли да си представите делегация от съпруги, която идва в Кремъл през есента на 1942 г. и казва на Сталин: "Оставете тези мъже, които бяха призовани през 1941 г., да се приберат вкъщи. Те се бият вече една година." Никой никога не би си помислил да направи това."

Мария Андреева, чийто съпруг и братовчед са мобилизирани и изпратени в Украйна, намира коментарите на Картаполов за обидни.

"Той се осмелява да оприличи "специалната военна операция" на Втората световна война. Тогава целта на Русия беше оцеляването. Бяхме нападнати. Имаше пълна мобилизация и военно положение. Това е пълната противоположност на това, което се случва сега".

Мария казва, че не само води кампания за връщането на членовете на семейството си. Тя иска да предотврати призоваването и изпращането на повече руснаци на фронтовата линия.

„Не искаме втора вълна на мобилизация. Ние сме против цивилни да бъдат използвани във военен конфликт. И искаме всички руски граждани да разберат, че това може да засегне и тях. Някои хора се държат като щрауси. Забиват главите си в пясъка и се опитват да не мислят за случващото се. Мога да ги разбера. Трудно е да се приеме, че държавата не се нуждае от вас, за да сте щастливи – тя просто ви третира като биологичен материал. Но ако хората искат да оцелеят, рано или късно трябва да признаят това и да кажат, че не са съгласни."

Каква е вероятността от "втора вълна" на мобилизация в Русия?

Миналия декември президентът Путин изключи вероятността да има втора мобилизация засега. На живо по руска телевизия той заяви, че през 2023 г. руските власти са успели да вербуват близо половин милион доброволци да се бият в Украйна.

"Защо ни трябва мобилизация? Така, както стоят нещата, няма нужда", заключи лидерът на Кремъл.

Разбира се, "както стоят нещата" не означава "никога няма да се случи". Ситуациите могат да се променят.

Например през март 2022 г. президентът Путин заявява, че наборните войници не участват и няма да участват в бойните действия. Няма да има и допълнително призоваване на резервисти. Участват само професионални войници. Шест месеца по-късно беше обявена "частична мобилизация".

Мария и други съпруги на мобилизирани резервисти поставят началото на нова традиция. Всяка събота те обличат бели забрадки и пътуват до центъра на Москва. Близо до стените на Кремъл полагат цветя на гроба на незнайния воин. До Вечния огън са поставени червени карамфили. Това е тяхната форма на мирен протест.

В своя канал в Tелеграм The Way Forward обяснява, че тези цветя са за почитане на "живота на близки. За почитане на паметта на убитите във всички войни. За почитане на паметта на нашите момчета."

Групата също така вярва, че полагането на цветя е начин да кажат "никога повече".

Но колко осъзнато е руското общество? Какъв е интересът на обществото към това, което говорят семействата на мобилизираните резервисти?

Антонина споделя, че откакто партньорът ѝ е призован, не е усетила голяма подкрепа от околните. Когато е получил документите си за призовка през октомври 2022 г., той моли приятели да помагат на Антонина.

"Те ме поканиха да празнувам Нова година с тях. Но цяла вечер ми повтаряха, че съпругът ми е пълен глупак, защото е отишъл там (в Украйна).“

Антонина твърди, че въпреки диагнозата стомашна язва, нейният партньор е изпратен в щурмова част в Украйна. Споделя, че ѝ се обадил на 4 декември.

"Той плачеше. Беше уплашен. Звучеше, сякаш се сбогува."

По думите ѝ, че той се е обадил отново на 13 декември. Това е бил последният път, когато го е чула. Антонина споделя, че оттогава са ѝ казали, че партньорът ѝ е бил ранен в битка.

"Има хора, които искат да се бият. Които са доброволци и подписват договори. Нека се бият, но ни върнете съпрузите, които не искат да са там. Те са изпълнили дълга си към родината. Пратете ги у дома."

"Преди изпитвах огромно уважение към Владимир Путин. Сега съм по-неутрална. Все още ми е трудно да повярвам, че той знае, че се случват подобни неща. Но ако наистина ни вижда като предатели и изгнаници, защото искаме нашите съпрузи обратно, не разбирам защо има такова отношение към гражданите, които някога са гласували за него", коментира жената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

6

швейк

23.01 2024 в 14:22

Свършиха пералните и сега реват. Ми нали ви дават по 2кг картофи на умрял? Яжте и мълчете, а напролет да не забравите пак да си го изберете жужи

870

5

Constanza

23.01 2024 в 11:46

Замириса на женски бунтове.

22548

4

dolivo

23.01 2024 в 11:02

тез женоря с това роптаене, няма да видят и рубла обезщетение за загиналите си съпрузи.

я да мълчат

Молчать!

шибана диктатура ...

1005

3

eagle60

23.01 2024 в 10:52

Има зародило се мрънкане и недоволство. Кога, какво още трябва да стане скотовте да се събудят от летаргията и да пометат ФСБ-ейската гмеж която ги управлява и граби? Разпада на Русия ще бъде кървав! Особено ако разбитата руска армия тръгне към Москва.

12407

2

Bad Horse

23.01 2024 в 10:51

Империите приключват много неочаквано за всички. Бааавно-баавно се разлагат и после изведнъж бум! След това анал-лизаторите обясняват колко неизбежно били и как те са го предвиждали. Русия може да се срине икономически до месици или няколко години. Не е държава, а територия управлявана от малка група хора или дори един единствен човек.

2099

1

Mateevk

23.01 2024 в 10:28

Е, Той не знае естествено. Той даже и не предполага, че стотици хиляди вече са погубени по фронтовете в Украйна. Ако знаеше само, въобще нямаше да говори за обявяване на втора вълна на мобилизация, защото просто от такова обявяване няма нужда след като предишният Му указ още е в сила. Нали беше питал юристи дали се налага да го отменя, пък те му казали - А, нема нужда, нека си седи указът, че може пак да потрябва!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика