Зеленски: Битката за Северодонецк е жестока, там се решава съдбата на Донбас

OFFNews 09 юни 2022 в 09:38 2009 1

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Битката за Северодонецк е много жестока, много тежка, може би една от най-трудните през цялата тази война. В много отношения там се решава съдбата на Донбас, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение в сряда, докато руски войски опустошават града, за да установят контрол над Източна Украйна.

Зеленски твърди, че войските му нанасят големи загуби на вражеските сили, но според висшия украински служител в региона украинските сили са били изтласкани обратно към покрайнините. Серхий Хайдай, губернатор на Луганска област (която съставлява Донбас заедно със съседната Донецка област), заяви, че специалните сили са се изтеглили, след като Русия "започна да изравнява района със земята с обстрел и въздушни удари".

"Сега нашите сили отново контролират само покрайнините на града - каза той пред местни медии. - Но сраженията продължават, нашите [сили] защитават Северодонецк."

След като не успя да поеме контрола над столицата Киев, Кремъл заявява, че сега се стреми да "освободи" напълно украинския Донбас, където през 2014 г. подкрепяните от Русия сепаратисти се откъснаха от контрола на украинското правителство.

Около една трета от Донбас беше държана от сепаратистите преди нахлуването на 24 февруари.

Артилерийският обстрел е превърнал града в Луганска област в бомбардирана пустош. Хайдай казва, че центърът му е разрушен.

"Нашите бойци са в промишлената зона на Северодонецк. Но сраженията се водят не само в индустриалната зона, а и в самия град", заяви Хайдай пред украинската телевизия късно в сряда.

Украинските сили все още контролират целия по-малък град близнак на Северодонецк - Лисичанск на западния бряг на река Северски Донец, но руските сили разрушават жилищни сгради там, каза Хайдай.

Посланикът на Киев в Съединените щати заяви пред CNN, че украинските войски са значително по-многобройни в Луганск и Донецк. Но "както вече видяхме в битката за Киев, можем да загубим нещо временно. Разбира се, опитваме се да сведем това до минимум, защото знаем какво (може да) се случи (когато) руснаците контролират територии, но ще си го върнем", каза Оксана Маркарова.

Хайдай заяви, че сега Русия контролира над 98% от Луганск.

БОГ МЕ СПАСИ

Западно от Северодонецк - в Славянск, един от основните градове в Донбас в украински ръце, жени с малки деца се редят на опашка, за да получат помощи в сряда, докато други жители носят кофи с вода. Повечето жители са избягали, но според властите около 24 000 души остават в града, на пътя на очакваното нападение на руските сили, които се прегрупират на север.

85-годишната Албина Петровна описва момента, в който сградата ѝ е попаднала в атака, в резултат на която прозорците ѝ са изпочупени, а балконът ѝ е разрушен. "Счупените стъкла паднаха върху мен, но Бог ме спаси, имам драскотини навсякъде", каза тя пред Ройтерс.

Украинските военни съобщиха, че четирима души са загинали по време на руския обстрел на около 20 града в Донбас през последното денонощие и че нейните войски са убили 31 руски войници.

В Соледар, Донецка област, жителите са се крили в мазета, тъй като в сряда градът е бил обстрелван от снаряди. "Обстрелват ни денем и нощем. Обстрелът продължава. Почти през цялото време сме в мазетата. Апартаментът е наблизо, бягаме там през деня. През нощта оставаме тук", казва жителка.

Соледар се намира на 18 км от град Бахмут, който е в началото на важен път за снабдяване на градовете Лисичанск и Северодонецк.

Украйна и Западът обвиняват руските войски в нападения срещу цивилни граждани и военни престъпления, които Москва отхвърля. Москва твърди, че участва в "специална военна операция" за разоръжаване и "денацификация" на съседката си. Украйна и нейните съюзници твърдят, че Москва е започнала непровокирана агресивна война, в която са убити хиляди цивилни и са изравнени със земята градове.

Данните на ООН показват, че повече от 7 милиона души са преминали границата от Украйна, откакто Русия нахлу на 24 февруари.

СТРАХ ЗА ЗЪРНО

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света, а западните държави обвиняват Русия, че създава риск от глобален глад, като блокира украинските пристанища в Черно и Азовско море. Москва твърди, че западните санкции са причина за недостига на храна.

Турция се опитва да посредничи в преговорите за отваряне на украинските черноморски пристанища. Външният министър Мевлют Чавушоглу прие руския външен министър Сергей Лавров в сряда и заяви, че подкрепена от ООН сделка за пристанищата е възможна при по-нататъшни преговори.

Виталий Ким, губернатор на Николаевска област, където през уикенда руски обстрел разруши складовете на един от най-големите украински терминали за селскостопански стоки, заяви пред Ройтерс, че Москва се опитва да сплаши света, за да изпълни условията си.

Кремъл цитира руския президент Владимир Путин, според когото западните санкции трябва да бъдат отменени, за да може руското зърно да достигне до пазарите.

В сряда Зеленски заяви по видеовръзка пред среща на върха на бизнес лидери в Йейлския университет, че според него Русия няма да търси дипломатически край на войната, ако светът не подкрепи украинските войски в борбата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

1

Merc

09.06 2022 в 14:44

Если верить путинским СМИ и Минобороны, то:
• армия РФ наступает, вообще не стреляя
• ВСУ отступают, при этом закидывая жилые кварталы ракетами и градами, сжигая всё дотла

Вопрос: почему украинцы при таком преимуществе в огневой мощи отступают? Под натиском русского духа?????