Западен анализ: 85% от руското въоръжение е произведено с вносни електронни компоненти

OFFNews 09 юни 2022 в 09:30 21701 8

Ракета Искандер

Снимка Министерство на отбраната на РФ

С елементи от вражеския Запад са и ракетите Искандер.

По-голямата част от трофейното руско въоръжение, попаднало в ръцете на украинската армия, съдържа западни електронни компоненти, анализират западните разузнавателни служби в най-новите си доклади, цитирани от „Ню Йорк таймс“ и „Ди Велт“. 35 американски микропроцесора има в крилатата ракета Ch-101, „окото“ на разузнавателния дрон „Орлан-10“ е термовизионен сензор, произведен във Франция. Британски транзистори са използвани в системата за радиозаглушаване Борисоглебск-2.

Това са само част от примерите, като експертите смятат, че западна електроника съдържат 85 процента от руското въоръжение, в т. ч. и ракетите „Искандер“. След налагането на санкции заради руската агресия срещу Украйна доставките на части за производство на модерно оръжие са преустановени. Руското оръжие, пленено или изоставено на бойните полета се анализира подробно от западните разузнавателни агенции и, според изводите им, на Русия ще й бъде трудно да се сражава без компоненти от вражеския Запад.

Още през март т. г. Пентагонът съобщи, че руските ракети "Искандер" са изчерпани, но има и друг проблем, дори да има налични, тя не може да пусне в бой всички, защото някои от тях представляват стратегически резерв в случай на война със страните от НАТО.
"Санкциите премахнаха нуждата от въздушни удари по танкови фабрики и корабостроителници от предишни войни. Демокрациите могат да постигнат ефекта на прецизно бомбардиране с подходящи санкции. Това е точно защото руската армия зависи от вносно оборудване." – коментира икономистът Матю К. Клайн, цитират от "Ню Йорк таймс".

Русия знае добре зависимостта си. Още през 2014 г. Москва обяви амбициозна програма за преминаване към части родно производство. Проблемът е, че програмата не проработи. Руските предприятия се оказаха неспособни да произвеждат модерна електроника.

Анализаторите, предупреждават, че зависимостта на Русия от западни компоненти не означават, че по тази причина войната ще свърши скоро. В руските складове все още има количества микропроцесори и сензори, внесени преди атаката срещу Украйна и се може да се окажат достатъчни за няколко години производство.

Част от електрониката (например микропроцесори) се внася в страната и за нуждите на гражданското производство. За да се лиши Русия от възможността да ги използва в производството на оръжия, би трябвало да се въведе ембарго върху цялата електроника, например всички микропроцесори. Тук остава отворена вратичка за руската отбранителна индустрия - да мине към китайски компоненти, които, обаче, са с по-ниско качество, но пък много по-евтини от западните.

Санкциите, коментират западните анализатори, имат и страничен негативен ефект. Русия използва по-стари и по-малко прецизни оръжия, което от своя страна означава по-големи унищожения и повече жертви сред цивилното население. Възможно е това да е елемент от умишлена стратегия на Русия, която действаше по същия начин в Сирия, но може и да е ефект от западните санкции, които лишиха страната от електроника за най-модерното въоръжение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

6

Pietro

11.06 2022 в 02:04

На тоя Timo не му работи не само кирилицата, но и малкото сиво вщество, което има. Иначе се пише голям експерт. Да, този дрон Орлик е пълен с "цивилни" елементи. Като например стара камера Canon T3, закрепена с велкро (лепеща лента, използвана основно за дрехи). Орките са примитивни спецове на системата направи си сам. В Су-24 например има иснталирана GPS навигационна система Magelan. Струваше около 90 долара преди години, защото сега почти никой няма нужда от нея. Смартфоните вършат по-добра работа. Плюс това на "сушката" е поставено огледалце за задно виждане, щото орките не са имали уебкамери. Големи рацинализатори, няма що!

1000

5

Timo

10.06 2022 в 22:21

Mi sto ne gi testvate kolko raketi imat be, nali ste NATO, 30 dar4javi.Probvaite se idioti. Toya koito e pisal taya drisnya ponyatie si nyama ot voenna tehnika.

2073

4

Johnny B Goode

09.06 2022 в 17:51

путкин ще влезе в историята като идиотът унищожил русия

14469

3

случайно прочетох

09.06 2022 в 10:38

Виц
Защо руснаците не изнасят хладилници?
Защото нямат находища от хладилници....

12078

2

edin slep

09.06 2022 в 10:17

От много години им се чудя - не са в състояние да произведат със собствени сили и технологии нищо, което да не е на технологично ниво поне 20 години след водещите страни, но имат самочувствието да се зъбят на запада и да заплашват. При процесорите се надяват да достигнат до десетина години нивото на запада от преди 10-15 години, но заплашват НАТО - може да съм тъп, но за сметка на това съм едър.

Само се чудя кое е по-лошо за Европа и света - да се разпаднат и част от страната да стане част от Китай или да станат васал на Китай.

2550

1

alfakentavur

09.06 2022 в 09:46

Много ясно, че е така. И ще го закъсват все повече и повече.