Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Украйна: студено, без ток и вода. В Киев чакат нови удари, Херсон под обстрел

OFFNews 25 ноември 2022 в 09:10 3992 4

Хора се редят на опашка за вода в Киев.

Снимка АП/БТА

Хора се редят на опашка за вода в Киев.

Голяма част от Украйна остана без отопление и без електричество и вода след най-опустошителните руски въздушни удари по енергийната мрежа досега, а в Киев жителите бяха предупредени да се подготвят за нови атаки и да се запасят с вода, храна и топли дрехи.

Москва признава, че атакува основната инфраструктура, като твърди, че целта ѝ е да намали боеспособността на Украйна и да я принуди да преговаря. Киев твърди, че подобни атаки са военно престъпление, съобщава "Ройтерс".

Гледана от сателитни снимки, заснети от НАСА, Украйна се е превърнала в тъмно петно на планетата.

"Заедно издържахме девет месеца на пълномащабна война и Русия не намери начин да ни сломи и няма да го намери", заяви президентът Володимир Зеленски в нощно видеообръщение в четвъртък.

Зеленски също така обвини Русия, че непрестанно обстрелва Херсон - южния украински град, който изостави по-рано този месец. При руската атака в четвъртък са загинали седем души, а 21 са били ранени, съобщиха местните власти.

Президентът заяви, че макар постепенно да се възстановяват електроснабдяването, топлоснабдяването, комуникациите и водоснабдяването, в 15 региона все още има проблеми с водоснабдяването.

От "Укренерго", която контролира националната електропреносна мрежа на Украйна, съобщиха, че към 19:00 ч. киевско време (17:00 ч. по Гринуич) в четвъртък 50% от търсенето не е било задоволено.

В тримилионната столица 60% от жителите са без ток при температури доста под нулата, съобщи кметът Виталий Кличко.

"Разбираме, че подобни ракетни удари могат да се повторят. Трябва да сме готови за всяко развитие на събитията", добави той, според градския съвет на Киев.

Властите са създали "центрове за непобедимост", където хората могат да зареждат телефони, да се стоплят и да получат топли напитки.

"Вече втори ден сме без ток и храна. Повече от 60 деца чакат за храна и не можем да приготвим нищо, докато не се оправи електрозахранването", казва жена в един от тези центрове в Киев, цитирана от "Ройтерс".

Украински официални лица съобщиха, че реакторът на една от атомните електроцентрали, Хмелницки, е бил включен отново към мрежата късно в четвъртък.

Огромната централа в Запорожие, намираща се в контролираната от Русия територия, е била включена отново по-рано в четвъртък, съобщи украинската компания за ядрена енергия "Енергоатом".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Киев е виновен, че украинците страдат, защото отказва да отстъпи пред исканията на Москва, които той не конкретизира. Украйна твърди, че ще спре да се бие едва когато всички руски сили напуснат.

Представители на властите, отговорни за ядрената енергетика, твърдят, че прекъсването на електрозахранването може да наруши работата на охладителните системи и да доведе до атомна катастрофа, припомня "Ройтерс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

25.11 2022 в 12:10

насилника ти като ти шушне да спреш да се съпротивляваш, и ти си виновна за последствията от неговото насилие... чуден съвет

Русия изнасилва Украйна и и дудне да спре да се съпротивлява

Браво на Украйна, че се противопоставя на най-гадния насилник на 21век

2550

4

alfakentavur

25.11 2022 в 12:04

И децата знаят, че с терористи не се преговаря. А Свободният свят вече официално призна СССР2 за терористична държава. Което тя продължава да доказва.

2099

3

Mateevk

25.11 2022 в 11:50

На кои деца е ясно - на тия, които руснаците щели да давят ли, обзети от "свещената си ненавист"?

-1200

1

путин хуйло

25.11 2022 в 09:37

путю съвсем изтрещя! нали записа в конституцията, че Херсон е неделима част от северномонголската педерация. Излиза, че вече бомбандира собствените си градове! Да се готвят челябинск, постов, воронеж, нижни новгорот, та дори петербург и мАсква!
 
X

Подкастът на OFFNews