Украйна спря транзита на лошия руски нефт по магистралата „Дружба“

OFFNews 26 април 2019 в 11:32 3396 2

Тръба

Снимка ТАСС

Акционерното дружество „Укртранснафта“ принудително преустанови транзита на нефт по магистралния нефтопровод „Дружба“, съобщи пресслужбата на компанията на страницата си във Фейсбук.

Решението е взето на базата на споразумението за предоставяне на услуги за транспорта на нефт по територията на Украйна. Според условията на този договор, „Укртранснафта“ има право да прекрати приема на руски нефт, ако суровината не съответства на качествените показатели. Всички материални загуби се поемат от страната, която не е изпълнила задълженията си, се посочва в съобщението.

Допълва се, че компанията е принудена да прибегне към тези действия във връзка с отказа за прием на некачествен руски нефт на участък „Будковце“ в Словакия и заради липсата на свободни резервоари в участък на „Фенешлитке“ в Унгария.

Белоруският концерн „Белнефтехим“ на 19 април съобщи за рязкото влошаване на качеството на постъпващия по нефтопровода от Русия нефт – съдържанието на хлорорганични съединения превишава десетки пъти пределните нива на стандартите. Поради това две белоруски компании съобщиха за заплахата от повреди по съоръженията и съкратиха с близо 50% обемите за преработка. На 23 април Беларус принудително спря експорта на нефтопродукти за Украйна, Полша и Балтийските страни. Същия ден Беларус проведе преговори в Москва за ситуацията около доставките на руския нефт, но проблемът не бе решен.

Късно вечерта на 24 април една от компаниите прекрати транзита на „мръсния“ руски нефт в Европа след уведомлението на полския оператор на участъка „Дружба“ PERN за това, че тръбите в Полша и Германия не могат да приемат и преработват суровина с такива показатели. Заради реалната заплаха от пълното спиране на системата на магистралните нефтопроводи „Дружба“ Беларус и Русия се договориха за спешни преговори в Минск на 26 април с ръководителите на нефтотранспортните компании, в това число тези от Полша и Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови