Украинската църква поиска патриарх Кирил да бъде лишен от престол

Гундяев проповядва еретичното учение "Руски свят", категоричен е митрополит Епифаний

OFFNews 26 май 2022 в 14:03 2498 1

Гундяев
Кирил Гундяев с Путин.

Главата на Православна църква на Украйна (ПЦУ) е поискал от Вселенския патриарх Вартоломей I и главите на поместните православни църкви да лишат от престол руския патриарх Кирил. Това съобщи в Twitter митрополит Епифаний.

Той поясни, че искането за лишаване на главата на Руската православна църква от престола се дължи на разпространението на еретичното етнофилско (предпочитане на националните интереси пред общоцърковните) учение "Руски свят".

"Архиерейският събор на ПЦУ се обърна към Вселенския патриарх и главите на поместните църкви с молба да осъдят духовните престъпления на Кирил Гундяев и да го лишат от престола", заяви предводителят на украинската църква.

Според него патриарх Кирил също така разпространявал разкол (схизма) сред православните.

По-рано главата на Руската православна църква заяви, че "Русия никога не е нападала никого" и не иска да воюва с никого. В началото на май папа Франциск заяви, че по време на разговора си с патриарх Кирил чрез видеовръзка последният "в продължение на 20 минути е чел от листове хартия оправдания за войната в Украйна". Патриархът нарече обвиненията в милитаризъм "глупости" и призова за консолидиране на духовните и материалните сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

1

офф бее

27.05 2022 в 23:33

Тютюневия патриарх гундяев... Ама баш им мяза на рашистите