Циклонът Елиас вилнее в Гърция, ледени късове като лимони в област Тесалия

Бурята блокира хора в домовете им и къщи за гости, град Волос е под вода, пътищата станаха реки на остров Евбея

OFFNews 28 септември 2023 в 07:23 3899 0

Наводнения в Гърция

Снимка bgonair.bg

Пак наводнения в Гърция

Циклонът "Елиас" връхлетя Гърция. Град Волос и районът са под вода. Силен дъжд и градушка - на места ледените късове са били с големина на лимони в област Тесалия, удариха някои райони в страната, пострадала неотдавна от циклона "Даниел". 

Полицията е забранила движението на автомобили и хора по улиците на Волос, а кметът апелира гражданите и туристите да се качат на по-високи етажи в сградите от съображения за сигурност, съобщи Нова тв. Над 300 души, блокирани в домовете си и къщи за гости, са спасени. 80% от района е потънал в мрак – няма ток и вода от сряда вечерта. Учебните заведения са затворени.

Критична е ситуацията на остров Евбея. Пътищата, къщи и магазини са под вода. В северните части калта е достигнала до морето. Жители и туристи се призовават да останат в по-масивни сгради докато преминат сериозните валежи. На места водата е над 1 м. и има висок риск за живота на хората. 

Поради силните валежи някои райони в Евбея останаха блокирани, а пътищата се превърнаха в реки.

В Северна Евбея работят всички екипи на пожарната служба, като в тяхна помощ са изпратени части на армията и танк. На острова се намира и министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас. 

Проблеми от лошото време възникнаха и в префектура Атика. От съображения за сигурност някои пътища бяха временно затворени, съобщи БНТ. 

Огромни проблеми създават и мълниите, градушките и силните ветрове. Много райони са без ток и вода, а някои къщи са наводнени.

От сутринта са се излели между 210 и 230 куб.м вода на декар, уточнява БТА. 

Очаква се днес да е най-опасният ден с интензивни метеорологични явления в Централна Гърция.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки