След жегата през юни учени прогнозират ''плашеща ескалация на температурните крайности''

За метеоролозите шокиращо е не това, че светът изпитва повече горещи вълни, а че температурните рекорди се чупят с все по-високи стойности

OFFNews 07 юли 2021 в 13:25 13551 0

Снимка pixabay

Учени прогнозират "плашеща ескалация на температурните крайности" на база анализи на отчетите на световните температури.

През 2021 г. Северна Америка е преживяла най-топлия си юни, според програмата на ЕС за наблюдение на Земята. В Канада и части от САЩ бяха регистрирани безпрецедентно високи температури. Месецът е бил вторият най-топъл в Европа и четвърти изобщо в света.

Европейската програма за наблюдение на Земята "Коперник" получава отчети за световните температури чрез компютърно генерирани анализи, използвайки милиарди измервания от сателити, самолети и метеорологични станции по целия свят. Експерти по климата казват, че констатациите сочат към плашеща ескалация на температурните крайности.

„Свикваме всяка година да отчитаме рекордно високи температури, регистрирани някъде по света“, казва проф. Питър Стот от Британската метеорологична служба.

За метеоролозите шокиращо е не това, че светът изпитва повече горещи вълни, а че температурните рекорди се чупят с все по-високи стойности. Например в Канада и северозападната част на САЩ няколко града са регистрирали температури с цели 5 градуса по Целзий над предишните рекорди. Сибирската гореща вълна миналата година отчете температури също с над 5°С в сравнение с предишния рекорд.

Проучване на британските метеоролози за екстремните горещини в Русия установи, че достигането на такива температури е почти невъзможно без промените в климата, причинени от човека. Те очакват подобни резултати и от изследванията на канадската топлинна вълна.

Първоначалните изчисления предполагат, че вероятността температурите в Канада да се дължат на друго, освен климатичните промени, е наистина много ниска, казва професор Стот. "Това ни показва, че промените в климата водят до бърза ескалация не просто на екстремни температури, но на изключително екстремни температури", добавя той.

Според проф. Фридерике Ото от Института за промяна на околната среда в Оксфордския университет науката казва, че точно това можем да очакваме. "На всеки десет години светът увеличава количеството емисии на парникови газове и това повишава скоростта на затопляне. Така че, разбира се, топлинните рекорди се чупят по-често", обяснява тя.

Проф. Ото смята, че рисковете от нарастващия брой топлинни вълни, които светът изпитва сега, не се приемат достатъчно сериозно. Бурите и наводненията оставят след себе си драматични видими щети върху имуществото. Топлинните вълни, за разлика от тях, не оставят следа от разрушение. Проф. Ото ги описва като „тихи убийци“.

"Хората рядко падат мъртви на улицата, но умират тихо в своите зле изолирани и неклиматизирани домове."

Често броят на жертвите от тези събития става виден едва месеци след това, когато реалната смъртност може да бъде изчислена статистически.

Проф. Ото смята, че дори да успеем да постигнем драстичното намаляване на емисиите на парникови газове, с което много страни по света са ангажирани, все пак ще наблюдаваме по-чести и по-интензивни горещи вълни, отколкото досега. Тя съветва, че заедно с намаляването на въглеродните емисии, трябва да инвестираме в адаптация и устойчивост, за да гарантираме, че нашето общество ще може да издържи на по-високите температури, които очакваме в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews