Шойгу инспектира руските сили в Украйна, раздава ордени и медали в Донбас

OFFNews 27 юни 2022 в 11:05 1892 1

Шойгу инспектира руските сили в Донбас и раздаде награди на войници

Снимка Министерство на отбраната на РФ

Шойгу инспектира руските сили в Донбас и раздаде награди на войници

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е инспектирал руската група войски, участваща във войната в Украйна, съобщи министерството на отбраната на Русия, цитирано от „Интерфакс“ и „Медуза“. Военното ведомство на Москва показва Шойгу в обкръжението на ключови командири на армията.

Украинската „Правда“ хвърля сянка на съмнение по повод мястото на инспекцията като твърди, че нито от съобщението, нито от снимковия материал може да се направи категоричен извод дали министърът на отбраната на Русия действително е посетил Украйна или за инспекцията военните командири са неустановено място в Русия.

Руските медии пишат, че Шойгу все пак е бил в Украйна на окупираните територии на Донбас. Министърът изслушал доклади на командващите по оперативната обстановка по фронтовете на т. н. специална военна операция и за действията на руските въоръжени сили по основните оперативни направления. Видео показва как Шойгу слиза от борда на хеликоптер. Военният министър е връчил и награди – медали "Златна звезда" и Орден за храброст на руски войници, "показали героизъм и безкористност при изпълнение на бойни задачи" във войната в Украйна.

Наблюдатели, които следят детайлите на съобщението и материалите към него коментират, че присъствието на генерал-полковник Генадий Жидко (на снимката близо до Шойгу – бел. ред.) потвърждава, че той е командир на руските войски в Украйна с днешна дата. На видеокадри от инспекцията се вижда и началника на главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на РФ Сергей Рудской и заместник-министъра на отбраната Юнус-бек Евкуров.

На кадрите няма и следа от ген.-полковник Александър Лапин и армейски генерал Сергей Суровкин, които командват съответно армейските групи „Център“ и „Юг“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови