САЩ виждат ''забележителен напредък'' на украинската армия на юг

OFFNews 02 септември 2023 в 12:51 3271 0

Дмитро Кулеба

Снимка БГНЕС

Дмитро Кулеба

Правителството на САЩ смята, че украинските сили са постигнали "забележителен напредък" в настъплението си срещу силно укрепените руски позиции в южната част на страната. Говорителят на Белия дом по въпросите на сигурността Джон Кърби заяви, че тези успехи са постигнати през последните 72 часа южно от Запорожие.

Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба заяви пред CNN, че силите на Киев напредват, но "борбата е трудна".

Русия на свой ред твърди, че е превзела стратегически височини край град Купянск в Североизточна Украйна.

Нито едно от твърденията не е потвърдено по независим начин.

Кърби припомни, че според Киев настъплението на юг - целящо да разцепи руския сухопътен коридор към Крим - върви по-бавно, отколкото се е очаквало.

"Те са постигнали известен успех срещу втората линия на руската отбрана", каза той.

По-рано през седмицата украинските военни съобщиха, че са превзели село Роботине в Запорожка област.

В североизточната част на страната Русия струпва сили, за да си върне територията, която Украйна освободи източно от Харков.

Смята се, че в южната част Русия е изградила сложна система от окопи и тунели, защитени с минни полета, както и артилерийски позиции и така наречените противотанкови бетонни прегради "драконови зъби".

Киев започна контраофанзивата си, след като се снабди с по-модерни оръжия от западните си съюзници и подготви щурмови батальони.

Напредъкът обаче е бавен и Киев продължава да настоява пред страните от НАТО да доставят танкове, оборудване за обезвреждане на мини и военни самолети - по-специално изтребители F-16, произведени в САЩ.

В четвъртък Дмитро Кулеба изрази раздразнението си критиките за темпото на украинската контраофанзива.

"Бих препоръчал на всички критици да замълчат, да дойдат в Украйна и да се опитат сами да освободят един квадратен сантиметър", каза той на срещата на външните министри на ЕС в Испания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков