САЩ наказва Грузия заради закона за чуждите агенти с нови визови ограничения

Вашингтон преразглежда сътрудничеството между двете страни

OFFNews 24 май 2024 в 08:39 1105 1

Снимка Getty Images

САЩ въвеждат нови визови ограничения за Грузия и ще преразгледат сътрудничеството между двете страни във връзка с приетия този месец от грузинския парламент закон "за чуждото влияние",  съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Според Блинкън законът ще "задуши упражняването на свободите на събиране и изразяване" и ще възпрепятства работата на независими медийни организации, предаде Ройтерс.

Грузинският президент наложи вето на приетия на трето четене закон, но то лесно може да бъде преодоляно, тъй като управляващата партия "Грузинска мечта", която подкрепя промените, има мнозинство в парламента. 

Законопроектът предизвика големи протести в Грузия и противниците му го обявиха за авторитарен и вдъхновен от Русия. От "Грузинска мечта" твърдят, че той е необходим, за да се осигури прозрачност относно чуждестранното финансиране на неправителствените организации и да се защити суверенитета на страната.

Политиката на визови ограничения ще се прилага за лица, които според Блинкън са "отговорни за или подпомагат подкопаването на демокрацията в Грузия", както и за членовете на техните семейства.

"Докато преразглеждаме отношенията между нашите две страни, ще вземем под внимание действията на Грузия при вземането на решение за собствените ни стъпки", заяви Антъни Блинкън.

От руското външно министерство заявиха, че САЩ, че изнудват Грузия.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София