САЩ готвят нова военна помощ за Украйна, въпреки суматохата в Конгреса

OFFNews 07 октомври 2023 в 09:45 2043 2

Байдън

Снимка Фейсбук профил на Володимир Зеленски

Въпреки несъгласията в Конгреса, ще има още помощ за Украйна.

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън се очаква да обяви нов пакет военна помощ за Украйна през следващата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници.

Агенцията, цитирана от БТА, отбелязва, че след открита счетоводна грешка се е оказало, че Пентагонът разполага със средства, които позволяват на правителството на Байдън да изпрати още оръжия на Киев.

В края на миналата седмица Конгресът прие план за временно финансиране на правителството, който не включваше военна помощ за Украйна. Това е временна мярка, която бе подкрепена от членове и на двете партии, за да се избегне спиране работата на правителството.

Предстои американските конгресмени да разгледат отделен законопроект за военна и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 24 млрд. долара, която президентът Джо Байдън иска да бъде включена в бюджета.

Пентагонът обаче все още разполага с около 5,4 млрд. долара, след като през юни установи, че счетоводна грешка е довела до надценяване на стойността на оръжията, изпратени досега на Киев. Става въпрос за пари по система, известна като така наречените президентски правомощия за изтегляне на средства (PDA), която е използвана и за предоставяне на оръжия за Украйна.

Какво ще съдържа следващият пакет военна помощ за Украйна все още не е ясно и се очаква той да бъде представен тази сряда на 16-ата среща на контактната група по въпросите на отбраната за Киев в Брюксел, където отбранителната помощ ще бъде ключова тема, казаха американски служители.

Очаква се стойността на помощта да бъде около 200 милиона долара и тя може да се състои от подобни боеприпаси и превозни средства, каквито бяха включени в последните пакети военна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

07.10 2023 в 11:43

Упс, пак грешка! Ае внимавайте малко, де, ще вземе да издъхне някоя мечка от тия грешки....
 
X

Да помогнем на украинските деца!