Русия се готви за мащабна атака на Славянск

OFFNews 30 май 2022 в 11:26 3611 1

Снимка Георги А. Ангелов/OFFNews

Руските войски подготвят мащабна атака в района на град Славянск, най-важния опорен пункт на украинските сили в Донбас, съобщи украинският генерален щаб.

Руските войски прехвърлят нови части в хода на извършвани приготовления за атака на Славянск от две посоки - откъм намиращия се под техен контрол Изюм, който е на около 50 км на север, и откъм наскоро превзетия град Лиман, се казва в ежедневната сводка за бойните действия на генералния щаб на украинските сили.

От седмици Москва съсредоточава военни ресурси в Източна Украйна и въпреки упоритата съпротива на украинските войски, руските сили лека-полека напредват.

Славянск и Краматорск, който се намира малко по на юг от Славянск, представляват най-голямата урбанизирана територия в Донбас, намираща се все още под контрола на Киев. Славянск е и основната база за действие на украинските въоръжени сили в източната част на Украйна. Превземането от Русия на тези два града ще бъде сериозен поврат във войната, отбелязва ДПА.

Според Украйна Русия е прехвърлила към района на Изюм 250 военни машини и е поправила повреден железопътен мост, за да ускори снабдяването на частите си.

Украинският генерален щаб допълни, че в същата зона е разположена и ескадрила щурмови хеликоптери Ка-52. Тези вертолети са смятани за най-усъвършенстваните тежки щурмови хеликоптери на Русия.

Освен към Славянск вниманието на Русия в действията ѝ в Донбас продължава да е насочено и към зоната между Северодонецк и Лисичанск. Киев заяви, че Москва съсредоточава усилията си върху това да прекъсне снабдяването на украинските войски в района на Северодонецк.

Северодонецк от месеци е цел на руски нападения и е смятан за най-големия донбаски град, който все още се намира под контрола на Украйна.

През 2014 г. Славянск беше завладян от "сепаратистите" за около 3 месеца и беше арена на много тежки сблъсъци, но Украйна успя да си го върне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!