Русия съвсем го закъса - вербува за войната афганистански командоси, обучени от САЩ

Иран също е замесен в набирането на бойците, които да се сражават в Украйна

OFFNews 26 октомври 2022 в 11:51 8373 9

командоси
Афганистански командоси.

Русия вербува за участие във войната в Украйна командоси от елитния корпус на Националната армия на Афганистан, които останаха в страната, след като тя падна под властта на талибаните миналата година. Това съобщава Foreign Policy, като се позовава на множество източници от афганистанските военни сили и служби за сигурност.

Обучената лека пехота се сражава заедно със специалните сили на САЩ и други съюзници срещу талибаните в продължение на почти 20 години. Руснаците сега смятат, че тези бойци могат да изиграят решаваща роля за постигане на целите на Русия на бойното поле в Украйна.

Според оценките на изданието в Афганистан и съседните страни остават между 20 000 и 30 000 афганистански командоси-доброволци. След като талибаните дойдоха на власт бяха евакуирани само няколкостотин висши офицери.

САЩ са похарчили близо 90 милиарда долара за изграждане и обучение на афганистански командоси. Както отбелязва FP, тези сили като цяло бяха некомпетентни и предадоха страната на талибаните само за няколко седмици, но винаги са били високо уважавани, тъй като са били обучени от американските военноморски сили "тюлените" и британските специални въздушни служби.

Афганистанските командоси все още чакат да бъдат евакуирани в САЩ и Великобритания, но в същото време са лесна плячка за руските вербовчици. Бивш високопоставен служител на афганистанските сили за сигурност, пожелал анонимност, смята, че интегрирането на командоси в руската армия ще "промени правилата на играта" на бойното поле в Украйна.

Бивш офицер от афганистанските специални сили заяви, че ЧВК "Вагнер" вероятно стои зад набирането на афганистански командоси.

"По-добре е западните съюзници да ги използват, за да се бият на страната на украинците. Те не искат да се бият за руснаците, защото руснаците са враг. Но какво друго могат да направят", заявява той.

Няколко бивши командоси признават, че са се опитали да ги вербуват чрез комуникационните приложения WhatsApp и Signal. Смята се, че до 10 000 бивши командоси могат да приемат предложението на руснаците.

Иран също е замесен във вербуването. Според показанията на бивш капитан от командосите той лично е помогнал на няколко бивши колеги да се свържат с бюрото за набиране на военнослужещи в Техеран. Според него новобранците са прехвърлени от Афганистан в Иран, а след това в Русия.

"След като приемат предложението на Русия, телефоните им се изключват. Действат много тайно", казва бившият капитан.

Кремъл започва незаконно да вербува затворници за войната срещу Украйна след тежкото поражение, което руската армия понесе в Харковска област.

Към началото на октомври бившите затворници вече са повече от половината от 8000-те бойци на частната военна компания "Вагнер" в Украйна. Украинската разузнавателна служба обяснява набирането на осъдени в Русия с липсата на желаещи да се бият срещу ВСУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-85

9

Агент 001

27.10 2022 в 02:08

Кремъл вече и дресирани плъхове би наел, само и само да попълни мижавата си армия.

15914

8

поп Дръвчо

26.10 2022 в 17:57

Тия поне са войници. За разлика от руснаците. И не ги мислете за студа, в Афганистан климатът е доста корав.

Само че Украйна не е Афганистан.

Отделно че Китай сигурно има "некои съображения" по тази врътка.

1005

7

AlexBeta

26.10 2022 в 16:27

Тези брадатите ще са изключително подходящи за започващите калища и студове в Украйна. Ще им окапят не само козите брадички, ами и кайсийките. Няма да имат сила да си дигнат гащите. След тях да се готви да дава аскер Централно Африканската Република - нали и там има пригожинци.

2550

6

alfakentavur

26.10 2022 в 16:23

Коя денацификация, бе путлерско копейкино тролче?
Онази, която щеше да свърши за 3 дни, а вече с мъка продължава 8 месеца? Че и рашистите вече ги изгониха от част от окупираната територия.

345

5

Джендо Джедев

26.10 2022 в 14:48

Еврото,

Те рашките даже и американски компютри ползват. И какво ли не още. Абе изобщо, радват се на широка международна подкрепа, особено американска! :D

12073

3

IvanofRumen

26.10 2022 в 14:09

Срам

1587

2

Lyusien

26.10 2022 в 13:42

Става все по-лошо! Няма край тази гадна война....

345

1

Джендо Джедев

26.10 2022 в 11:59

Няма лошо, да се видят и те с добри войници. Че досега - пандизчии, новобранчета, тик-ток кукли... Мъка!