Русия прекрати участието си в договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия

Путин обяви готовност за провеждане на тестове на ядрени бомби

OFFNews 21 февруари 2023 в 13:21 6811 9

ракета
Русия прекратява участието си в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия.

Русия прекратява участието си в Договора за ограничение на настъпателните стратегическите оръжия - Нов СТАРТ. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на обръщението си към Федералното събрание.

"Принуден съм да обявя днес, че Русия преустановява участието си в договора (пълното му название е Treaty between the United States of America and the Russian Federation on Measures for the Further Reduction and Limitation of Strategic Offensive Arms, New START). Повтарям, че Русия не се оттегля от договора, а преустановява участието си в него", каза той.

Въпросното споразумение се отнася за т. нар. Стратегическа триада - балистични ракети с голям обсег на действие, стратегическа авиация и балистични ракети с голям обсег, изстрелвани от подводници. И трите типа ракети могат да бъдат както с конвенциален, така и ядрен заряд.

Руският държавен глава твърди, че САЩ и НАТО подкрепят Украйна и че искат да нанесат стратегическо поражение на Русия. При тези обстоятелства, според Путин, Русия не може да допусне западни инспектори в своите обекти.

Руският президент изтълкува и изявлението на НАТО, в което Москва се призовава да спазва ангажиментите си по Договора за съкращаване на стратегическите оръжия, като желание за участие в контрола на стратегическите оръжия. 

Путин също така обяви готовност за провеждане на ядрени опити.

"Знаем, че гаранциите за някои видове ядрени оръжия на Съединените щати изтичат. Знаем със сигурност, че във Вашингтон има хора, които обмислят възможността да изпробват собствените си ядрени оръжия, като се вземе предвид фактът, че Съединените щати разработват нови видове ядрени бойни глави. Такава информация е налична. В тази ситуация руското Министерство на отбраната и "Росатом" трябва да осигурят готовност за тестване на руските ядрени оръжия. Разбира се, ние няма да сме първите, които ще направят това, но ако САЩ ги тестват, ние също ще го направим. Никой не бива да си прави опасната илюзия, че глобалният стратегически паритет може да бъде разрушен", добави Путин.

Договора за съкращаване на стратегическите оръжия беше подписан от Русия и САЩ през 2010 г. Срокът му на действие изтече през 2021 г., но страните се споразумяха да го удължат до 2026 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

9

dolivo

22.02 2023 в 13:14

Ами Сармата нали фалира пак по време на визитата на Байдън, та кочината е ясна. Много опити и зор, ама не се прави лесно висока технология.

http://www.lbc.co.uk/news/russia-tested-ballistic-missile-joe-biden-in-ukraine/

625

8

1215

22.02 2023 в 00:08

Четете книгата на Астолф дьо Кюстин-"Русия на русите"Писана е през 1835-6 година.И ще разберете,че на североизток живее друг вид двуного.Дали ще е путьо или някой друг ,няма никакво значение.Винаги ще бъдат заплаха за света.

12407

7

Bad Horse

21.02 2023 в 16:36

Причината за това е че Путин има голям брой ядрени установки на полуоствов Кола и главното пристанище на подводниците им е в Мурманск. Сега с Финландия в НАТО, те са много близо до 800км дългата и невъзможна за отбрана граница в гъсти гори. Единствения път за снабдяване е уязвим от дори малък екип специални части. Така че оръжията му, за които са изхарчени милиарди и десетилетия труд, станаха силно уязвими. Защото Швеция и Финландия разбраха че Путин е луд и може да ги нападне. Не реагираха така дори на кримската окупация и на 8 години престрелки в Донбас. Но с тази война Путин накара едни от най-неутралните и наплашени от Русия държави да се стреснат. Портрета на Вова трябва да се окачи в Белия Дом и в Пентагона като най-добър служител на годината!

-529

6

6екеr4о

21.02 2023 в 14:51

Личното ми предвиждане е, че в скоро и обозримо бъдеще нов лидер на остатъка от ПедеРацията ще подпише не нов договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, а договор за Пълно Ядрено Разоръжаване!?
Светът не може да си позволи жалки диктаторчета с безумията си да заплашват неговото оцеляване!
То затова Целокупният Запад, по кремльовското пропагандно определение, бавно пържи Путлер и кликата му...

1000

5

Слънце

21.02 2023 в 14:40

Е такива изпитания са стандарт и се правят на всеки две години, последно рашките правиха 2020 и стандартно се пускат по две ракети, но тогава с едната нещо стана, лани пропуснаха и сега е ред да проверят ръждата докъде е стигнала, а от договора се отказват щото да не видят инспекторите, че те само тия две ракетки си имат.
Надеждите на малкия Мук са в китйците, но да видим Си какви ще ги сътвори, ако Пу му даде Сибир може и да получат няколко чипа, и Ван И какъв план за мир мъти, че се държа необичайно арогантно за китаец в Мюнхен, а от там право в Москва.

-529

4

6екеr4о

21.02 2023 в 14:36

Путлер за пореден път доказа, че за него международните договорености не значат нищо!

Икуфелият дедалник от една страна говори за "опасната илюзия", западна, според него, че "глобалният стратегически паритет може да бъде разрушен", а от друга по пенсионерски откровено си признава, "Специалнат" му Операция може да нанесе стратегическо поражение на Русия!
Изкукуригала работа...
Толкова е капацитетът на мозъчния тръст на кремльовските курешки!

345

3

Джендо Джедев

21.02 2023 в 14:12

Джуджо пак засвири на ядрената струнка. Явно наистина не му отиват на добре нещата. Да вземе за всеки случай да си изпробва ядрените оръжия, че току-виж се оказало, че половината ги няма (продадени за ядрено гориво), а останалата не става за чеп за зеле щото парите за поддръжка са отивали по яхти и дачи... :D

2550

2

alfakentavur

21.02 2023 в 14:02

За пръв път чувам за "стратегическо поражение" в "специална военна операция".
Специалните военни операция имат всичко на всичко два изхода - успех или неуспех.
И не траят една година.

-1650

1

ob1

21.02 2023 в 13:24

"Руският държавен глава твърди, че САЩ и НАТО подкрепят Украйна и че искат да нанесат стратегическо поражение на Русия"

Стига бе, един път джуджи да каже нещо вярно :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки