Полша опъва бодлива тел по границата си с Русия, Калининград отваря за полети от Африка и Близкия Изток

Варшава се опасява от режисирани мигрантски потоци като тези, които ѝ изпрати режимът на Лукашенко

Красимир Крумов 02 ноември 2022 в 10:24 3963 2

Ограда на беларуската граница.

Снимка Министерство на вътрешните работи и администрацията на Полша

Опитът от оградата на беларуската граница ще бъде използван и за руската.

„Още от днес сапьорни части ще започнат работа по изграждане на временно препятствие по полско-руската граница с Калининградска област“, съобщи вицепремиерът и министър на националната отбрана Мариуш Блашчик. Шефът на военното ведомство във Варшава обяви, че са се появили обезпокоителни информации, че летището в Калиниград е било отворено за полети от Близкия Изток и Северна Африка.

Вицепремиерът съобщи, че е взел решение да предприеме мерки за повишаване на сигурността на полската граница с Калининградска област и допълни, че работата ще започне още днес.

„Съоръжението ще се състои от три реда бодлива тел, каквато се използва от военните по света“, каза Блашчик. Височината на оградата ще е 2.5 метра, ширината й 3 метра. От полска страна ще има и ограда, която пък да пази животните. Паралелно с това ще бъде инсталирано оборудване за електронно наблюдение на границата.

„Важно ни е границата да бъде плътна, използваме опита, натрупан миналата година, така че няма съмнение, че тази преграда успя да защити полско-беларуската граница и да предотврати хибридна атака от беларуска територия или я забави значително“, каза Блашчак за полския опит с подобни мигрантски потоци, режисирани от Минск.

Ръководителят на Министерството на националната отбрана добави, че се надява, че "този път опозицията няма да организира пътувания до границата с пица, няма да оказва натиск върху полските войници и граничари и няма да ги тормози".

„Случилото се миналата година беше доказателство, че опозицията и известните личности, използвайки благосклонността на своите медии, се опитаха да принудят граничарите и войниците да отворят границата, за да могат мигрантите да преминават границата нелегално, но обществото застана зад полската униформа. Убеден съм, че и този път ще бъде така“, каза министърът.

През това лято беше завършено изграждането на физическа бариера - петметрова ограда от стоманени участъци с бодлива тел по 86-километровия участък от границата с Беларус.

От юни по протежението на 202 километра от границата продължава и изграждането на електронна бариера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

02.11 2022 в 13:28

Рашка все повече се превръща в зоопарк. След година-две американците ще почнат да ввърлят вътре фъстъци, че да не изпукат алкашите от глад. Както беше през 90-те години. :D