Парадът в Москва по случай Деня на победата в снимки

Вероника Шербанова 09 май 2013 в 13:33 5429 0

Парад по случай Деня на победата в Москва, Снимка: ЕПА
Парад по случай Деня на победата в Москва, Снимка: ЕПА

В Русия отбелязаха Деня на победата с грандиозен военен парад на Червения площад в Москва. В него участие взеха повече от 11 000 военнослужещи. 

68-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война беше отбелязана с военни паради в 24 руски града, като в най-мащабния участваха около 101 единици военна техника и 68 самолета и въртолета от Военновъздушните сили на Русия. 

Хиляди хора се стекоха на Червения площад в Москва, голяма част от тях са ветерани от войната. По Червения площад тържествено преминаха полкове на Сухопътните войски, Военноморския флот, Ракетните войски и Военновъздушните сили и др. Сред военнослужещите имаше и участници в операции в Афганистан, Чечня и Южна Осетия.

В началото на парада бяха изнесени държавното знаме на федерацията, Знамето на победата, знамената на бойни части от войната и на съвременни армейски съединения. 

На централната трибуна застанаха президента Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, гости от чужбина, ветерани и представители на обществени организации.

Зрителите успяха да видят бронирани автомобили „Тигър“, автомобили „Рис“, боетранспортьори БТР-82А, танкове Т-90, самоходни огневи и пуско-зареждащи установки „Бук-М2“, въртолети Ми-8, Ми-26, Ми-28 и Ка-52, самолети Ан-22 и Ан-124, военно-транспортен самолет Ил-76, изтребители и бомбардировачи МиГ-29, МиГ-31, Су-24, Су-34 и др. 

На днешна дата през 1945 г. с парад на Червения площад е честван краят на Великата Отечествена война, в която Русия е дала близо 27 млн. жертви, повечето от които млади хора. Денят на победата е един от най-значимите и почитани празници в Русия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови