ООН подкрепя „всички необходими мерки” против „Ислямска държава”

OFFNews 21 ноември 2015 в 11:10 3553 3

Съвет за сигурност

Снимка Архив

Заседание на Съвета за сигурност на ООН, в който участват15 държави; 5 са постоянни членки, 10 се сменят на ротационен принцип.

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие нощес резолюция, препоръчваща да се удвоят действията против „Ислямска държава” след кървавите атентати в Париж, предаде Би Би Си.

В документа, гласуван по френски проект, страните от ООН са призовани да „предприемат всички необходими мерки” против ИДИЛ.

Приемането на такава резолюция е една от стъпките, за които настоя френският президент Франсоа Оланд в речта си пред двете камари на парламента, в понеделник, два дни след атентатите.

Документът е 14-та резолюция по въпроса за тероризма от 1999 г. насам, предаде Ей Би Си, уточнявайки все пак, че тя не е съставена по реда на Глава VІІ от Устава на ООН и не изисква изрично употреба на сила.

Все пак френският представител в ООН не случайно нарече резолюция № 2249 «историческа». Тя практика поставя «Ислямска държава» извън закона, а единодушното гласуване, включително от петте държави постоянни членки на Съвета й придава особена тежест.

Тонът й е много твърд и решителен:

Съветът за сигурност „недвусмислено и силно осъжда ужасяващите терористични нападения, извършени от ИДИЛ”. Конкретно са посочени атентатите в Сусе (Тунис) на 26 юни т. г., в турската столица Анкара на 10 октомври, взривяването на пътнически самолет над Синай на 31 октомври и нападенията в Париж на 13 ноември. Осъдени са и „всички други нападения”, извършени от ИДИЛ.

Съветът окачествява джихадистката групировка като „глобална и безпрецедентна заплаха за международния мир и сигурност”.

Той призовава страните членки на ООН, който имат тази възможност, „да предприемат всички необходими мерки... на територията контролирана от ИДИЛ в Сирия и Ирак”, както и „да удвоят и координират своите усилия да предотвратяват и пресичат терористичните актове” извършвани от ИДИЛ, фронта Ан-Нусра и „всички други лица и групи”, свързани с Ал Кайда.

Освен това страните членки трябва да интензифицират усилията си „да пресекат притока на чуждестранни терористични бойци към Ирак и Сирия, и да предотвратяват и премахват финансирането на тероризма”.

Като всеки документ в многостранната дипломация, и резолюция 2249, съдържа някои уговорки, както и белези на преговори и компромиси. Така например в нея се отбелязва, че „ситуацията ще продължи да се влошава по-нататък при липсата на политическо решение на конфликта в Сирия”.

В момента, припомня Ей Би Си, Съветът за сигурност разглежда още два проекта за резолюции. Единият е на Русия и клони към признаване на сирийския президент Башар Асад за съюзник в борбата против тероризма; негово приемане е под въпрос. Другият – внесен от Чад, Нигерия и Ангола – е против „Боко Харам”, опасната африканска групировка, която се смята за поделение на ИДИЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!