Няма признаци за примирие. Израел атакува централните и южните части на Газа

OFFNews 07 юни 2024 в 15:04 1025 1

Снимка GettyImages

Няма признаци на напредък в упоритите усилия за прекратяване на войната в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците, взети от "Хамас" на 7 октомври. Тази нощ израелски танкове и бойни самолети са обстрелвали централните и южните райони на анклава, като са убити най-малко 23 палестинци, предават местни медици, цитирани от "Ройтерс".

Жители на анклава съобщават, че израелските танкове са напреднали на запад в град Рафа на фона на ожесточени престрелки между израелските войски и палестински екстремисти, ръководени от "Хамас".

По информация на палестинските здравни служители двама палестинци са били убити и няколко ранени в западната част на Рафа от танков обстрел там, а в централната част на Газа най-малко 15 души са загинали през нощта при израелски нападения.

Израелските сили са действали и в лагера Ал-Бурейдж в централната част на Ивицата Газа, предаде "Ройтерс".

Междувременно въоръжените крила на "Хамас" и "Ислямски джихад" заявиха, че техните бойци са извършили атаки срещу израелските сили в няколко централни и южни области, а израелската армия твърди, че е убила десетки екстремисти, открила е повече тунели и е унищожила повече бойна инфраструктура в продължаващите операции в Ал-Бурейдж и Дейр ал-Балах в централната част на Газа.

Израел изключи възможността за мир, докато "Хамас" не бъде унищожен.

Катарски и египетски посредници, подкрепяни от Съединените щати, се опитаха да спрат военните действия, да осигурят освобождаването на израелските заложници и да осигурят жизненоважни доставки, които да облекчат хуманитарната криза в Газа. Но източници, близки до преговорите, съобщават, че все още няма признаци за успех.

След краткото едноседмично примирие през ноември многократните опити за уреждане на примирие се провалиха, като "Хамас" настоява за постоянно прекратяване на конфликта и пълно изтегляне на Израел от Газа, а Израел настоява, че е готов да обсъжда само временни паузи в боевете, докато екстремистите не бъдат унищожени и Газа не представлява повече заплаха за сигурността.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -1995

    1

    Гьорче2

    07.06 2024 в 15:22

    Америка пак ще плати цената, въвлечена от лукавите подмолни ционацисти("Богоизбраните"), Всички други сме гои незначителни "утерменшета"!....

    40 000 избити палестинци, деца, жени, старци, мъже.... А вия сляповяреащи на ционацистката пропаганда, сигурни ли сте за 1200 "убити израелци"!? А Заложниците IDF Стреля по тях, по тяхни думи: "...Ударихме място където Евентуално се крият "терористи", има оръжие и държат заложници!

    Та кой избива заложници!???
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх