Москва връща от Африка бивши бойци от ЧВК Вагнер в Белгородска област

OFFNews 16 април 2024 в 15:39 934 0

вагнер
Наемник с шеврона на ЧВК Вагнер.

Руските власти се готвят да пренасочат някои от частите на бившата група „Вагнер“, които служат в Африканския корпус, към Белгородска област, съобщи Институтът за изследване на войната (ISW), цитиран от БТА.

Според анализаторите на ISW информиран източник е съобщил на 15 април, че Кремъл смята, че генерал-лейтенант Андрей Аверянов от Главната дирекция на военното разузнаване на Русия (ГРУ) не е успял да спази дадения му срок за развивания от Министерството на отбраната Африкански корпус.

Източникът твърди също, че властите се подготвят да преместят неопределени части от Африканския корпус в Белгородския регион.

"Продължаващите усилия на групата „Вагнер“ да набере персонал за дейностите си в Африка сега означават набиране на персонал, който да бъде разположен в Белгородска област. Войници от руския Африкански корпус бяха разположени в Нигер на 12 април и засега остава неясно дали според източника Африканският корпус ще прекрати изцяло работа в Африка или само някои части от Африканския корпус ще бъдат преместени в района на руско-украинската граница“, се казва в доклада.

ISW продължава с оценките си, че руските сили в момента се възползват от недостига на боеприпаси в Украйна в резултат на блокираната американска военна помощ, като трупат не толкова съществени тактически предимства, но предупреждава, че в бъдеще Русия може да постигне по-значими и заплашителни победи, особено западно от Бахмут, ако САЩ продължи да задържа помощта за Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков